La predicció de Mario Picazo sobre com seran les tempestes del futur al Mediterrani

En una entrevista amb Zoom, el popular meteoròleg ha confirmat que fenòmens com la DANA, que abans eren propis de l'inici de la tardor, ara es veuran amb més freqüència dins de l’estiu

El meteoròleg Mario Picazo durant l'entrevista amb l'equip de 'Zoom' / À Punt

En la nova temporada del programa d’investigació Zoom d’À Punt Mèdia, que ha estat dedicat a la calor extrema, l’equip del programa ha consultat el popular meteoròleg Mario Picazo per les últimes tempestes que han protagonitzat episodis d’emergència des de la Comunitat Valenciana i la resta d’Espanya, fins a països com Grècia, Turquia i Bulgària.  

Actual col·laborador en diverses pàgines d'informació de l'oratge, a més de professor de Meteorologia i Canvi Climàtic en la Universitat de Califòrnia, l'UCLA, Mario Picazo ha dit referint-se al fenomen conegut com a DANA que “aquestes tempestes abans eren més pròpies de setembre i octubre, i ara les veiem amb més freqüència dins de l’estiu". De l'important repunt de les temperatures ha dit: “Més temperatura de la mar vol dir més vapor d'aigua, amb la qual cosa les tempestes descarregaran més aigua”.

El nostre mar Mediterrani és un mar molt xicotet i no és capaç de generar huracans Jose Angel Nuñez - Responsable d’AEMET

En relació amb la possibilitat que el Mediterrani puga acollir els huracans del Carib, el meteoròleg, referint-se a les condicions de temperatura, ha dit que “el Mediterrani té les temperatures idònies perquè els huracans campen”. Això sí, cal recalcar les grans diferències entre el mar Carib i el mar Mediterrani, com ha apuntat el responsable d’Aemet, José Ángel Núñez, en Zoom. “El mar Mediterrani és un mar molt xicotet i no és capaç de generar huracans”, ha dit Núñez.

El calfament, el causant de les fortes tempestes

Els motius d’aquestes fortes tempestes cada vegada més freqüents, i amb una virulència desconeguda, ha explicat Picazo que és el famós calfament global, que està canviant la dinàmica de la nostra atmosfera. “Estem calfant el planeta, l'aigua i l'atmosfera", ha dit Picazo. El meteoròleg ha matisat que “la dinàmica atmosfèrica no és, de moment, la que coincideix amb una formació de ciclons tropicals”. Picazo també ha destacat que un dels senyals inequívocs del canvi climàtic són els vaivens meteorològics, tan evidents ja en molts països. 

Ací pots veure el programa sencer:

També et pot interessar

stats