Pilar Poveda: "Si jo no tinc bona collita no compraré un frigorífic, ni un vestit, ni de bon tros una joia"

La llauradora alacantina Pilar Poveda parla amb claredat i duresa dels efectes per a l'economia que tindria una retallada en el transvasament Tajo-Segura

Pilar Poveda: "Si jo no tinc bona collita no compraré un frigorífic" / À Punt Mèdia

No hi ha ningú millor que els regants afectats per a contar les repercussions que tindrà —si es fa efectiva— una nova retallada del cabal de l'aigua que arribe al Segura des del Tajo. Zoom ha arreplegat nombrosos testimonis que, des del seu dia a dia, ens expliquen com estan vivint la previsió de noves retallades d'aigua. Suposaran un descens de 105 hectòmetres cúbics dels quasi 200 que arriben a la zona en l'actualitat.

Una de les persones que ha parlat amb l'equip de Zoom ha sigut la regant Pilar Poveda. Ella ha dit: "Ens assequem. Depenem de l'aigua. Tots. Els agricultors i els que no són agricultors, perquè açò és una cadena. Si jo no tinc bona collita no compraré un frigorífic, ni un vestit ni de bon tros una joia. Açò repercuteix en tots, perquè no mengem pedres. Que no facen la retallada que anuncien. Necessitem l'aigua".

"Si hi ha una retallada en el transvasament Tajo-Segura, haurem d'arrancar els arbres perquè s'assecaran. I nosaltres a veure on anem. Nosaltres, els nostres fills, el present i el futur...".

Els regants d'Alacant i Múrcia continuen concentrant-se per a exigir que el govern espanyol frene el pla hidrològic que inclou noves retallades d'aigua
Imatge d'un punt del transvasament Tajo-Segura
Imatge d'un punt del transvasament Tajo-Segura / À Punt Mèdia

Zoom ha repassat un problema històric que pateix la Comunitat Valenciana, el problema de l'aigua. Els regants d'Alacant i Múrcia continuen concentrant-se —l'última vegada al mes de maig— per a exigir que el govern espanyol frene el pla hidrològic que inclou noves retallades d'aigua.

Si s'aplica, els càlculs fets pels afectats parlen d'un descens de 105 hectòmetres cúbics dels quasi 200 que arriben a la zona en l'actualitat per a regar. Segons diverses associacions i experts, la retallada del transvasament destruirà més de 8.000 ocupacions directes i milers d'indirectes, i suposarà la destrucció de 12.000 hectàrees de camps de cultiu a Múrcia, Alacant i Almeria.

L'aigua del Tajo que arriba a Alacant i Múrcia no sols beneficia aquestes dues províncies, sinó que sosté el 43% de les exportacions agrícoles d'Espanya a la Unió Europea. L'aportació al PIB de l'activitat que depén directament del transvasament va superar per primera vegada la barrera dels 3.000 milions d'euros, i se situa en 3.013 milions. Un problema que arrossega la Comunitat Valenciana des de fa massa anys. Una qüestió present en les agendes de les polítiques autonòmiques i les estatals.

Un llaurador col·loca el sistema de reg a una plantació
Un llaurador col·loca el sistema de reg a una plantació / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats