Parcent, un poble que lluita per no perdre la seua banda de música

El descens d'habitants del municipi ha complicat la supervivència de la banda, segons han contat els seus membres en el programa Zoom

Parcent, un poble que lluita per conservar la seua banda de música / À Punt Mèdia
15 de març 2023 - 11:29

Un poble que lluita per no perdre la seua banda és Parcent, a la Marina Alta. Com ha reflectit el programa Zoom dedicat a les bandes de música, en els últims anys ha vist disminuir el nombre d’habitants i en conseqüència de músics. Una de les músiques que toca a la banda, Paula Ródenas, ha explicat a l’equip de Zoom que fan falta músics, “perquè la banda ha passat de ser de cinquanta persones a ser-ne vint, i es fa complicat mantindre-la. Estem sostenint la banda i amb sacrifici”. 

La banda de música de Parcent es mou per a fer desfilades, per a tocar en les festes dels Moros i Cristians, també en les Falles i xarangues, “però si ens contracten 30 persones i en som 20, ja hem de contractar músics de fora i així es perden diners”.

Amb els ulls lluents parla Paula, la veïna i música de Parcent
Amb els ulls lluents parla Paula, la veïna i música de Parcent / À Punt Mèdia

Paula s’emociona quan parla de les actuacions de la banda per altres pobles. La jove música, amb els ulls lluents, ha dit que: “quan vas a les festes d’un poble i acabes un desfile, és molt gratificant”. El problema ve quan la gent comença a tindre família “i es deixa la banda. I la gent jove com estudia fora, està els caps de setmana”. 

A la banda de música de Parcent també hi ha instruments “poc convencionals”, ha dit Yago Riera, com és el cas del bombardí, que ell toca des dels huit anys. “Per a mi sona preciós”. Laia Riera, la seua germana, sap que ve de família de músics. El seu iaio i el seu germà han tocat i toquen a la banda. Sa mare toca el saxo tenor i ara ella està ensenyant-se a tocar el saxo alt. La banda de música, en alguns pobles, és l’únic moviment cultural que tenen a l’abast. 

Laia a l'escola municipal apren a tocar el saxo alt
Laia a l'escola municipal apren a tocar el saxo alt

Ací pots veure el programa sencer de Zoom:

També et pot interessar

stats