La Mataobras, la plataforma ciutadana que lluita contra els habitatges turístics il·legals a València

Maria Alandes, impulsora d'este moviment, ha sigut una de les veus que ha intervingut en el Zoom dedicat al preu del lloguer

Maria Alandes, fundadora de la plataforma La Mataobras / À Punt

Un baix turístic en una finca de pisos pot començar com una simple iniciativa empresarial del propietari del local, però també pot acabar sent un malson per al veïnat. Així ho ha explicat Maria Alandes, fundadora de la plataforma La Mataobras, durant l'entrevista al programa Zoom dedicat al preu del lloguer. La Mataobras va nàixer el 2023 per a lluitar contra la proliferació d'apartaments turístics a València, especialment als baixos comercials. Es dediquen a informar i assessorar el veïnat sobre els seus drets i també informen l'Ajuntament de València quan reben avisos d'obres il·legals als baixos.

Segons Alandes, ara mateix la llei diu que el baix i la primera planta d'un edifici sí que poden ser lloguer turístic, "sempre que la primera planta siga tot lloguer turístic". Alandes planteja que quan els inquilins del baix turístic generen molèsties, els veïns del primer pis poden optar per vendre la seua vivenda, i a llarg termini es pot donar la situació que finques senceres es dediquen exclusivament a ús turístic.

Així pot actuar el veïnat preocupat pels pisos turístics

Alandes ha explicat en Zoom que per a protegir-se dels pisos turístics cal canviar els estatuts de la comunitat de veïns i deixar clar que este tipus d'ús queda prohibit. "Per aprovar-ho sols es necessiten tres quintes parts de la quota de propietaris, perquè el baix votarà en contra", apunta Alandes. Per l'experiència que té esta treballadora social, molta gent acaba buscant pis fora de la ciutat de València, davant la impossibilitat de viure on sempre ha viscut.

"Ja està passant que la gent de València se n'ha d'anar a viure als pobles, on també ara hi ha tensió de preus, com passa ja a Torrent, a Paterna... i en conseqüència encara cal anar-se'n més lluny" ha criticat Maria Alandes. L'activista augura un futur per a la ciutat de València que ja és el malson en moltes altres ciutats espanyoles i europees: "València es queda com si fora un parc temàtic per a turistes, on els veïns sols son part de l'escenari".

Ací pots vore el programa sencer

També et pot interessar

stats