La mare d'un jove abduït per una criptosecta: "En un dia, de sobte, et quedes sense fill"

El programa Zoom parla amb la família d'una persona captada per IM Academy, una empresa que està sent investigada per una suposada estafa piramidal i que organitza esdeveniments dedicats al 'trading'

Una mare d'un jove captat a una secta comercial / À Punt Mèdia

Habitualment associem les sectes a qüestions religioses, però el programa Zoom n'ha presentat un altre tipus, que potser agafen més desprevinguts els joves que hi són captats. Perquè aquestes sectes només busquen gent jove. Es tracta de les sectes comercials. Una mena de xiringuitos financers que capten menors, principalment d'entorns amb menys recursos. A tots ells els asseguren que aconseguiran diners fàcilment i ràpidament. I que algun dia seran rics.

L'equip de Zoom ha parlat amb la mare d'un jove captat per IM Academy i també amb Carles Tamayo, el youtuber que va desemmascarar l'organització. Aquesta és una empresa que presumptament estafa ―amb cursos virtuals sobre criptomonedes i transaccions financeres d'alt risc― milers de joves, molts universitaris, i també a xics i xiques menors de 15 anys. Un negoci que ha sigut qualificat per la CNMV com a "xiriguito financer" o dit en unes altres paraules, un frau.

El programa Zoom ha entrevistat la mare d'un d'aquests joves. Aquesta mare que ha volgut preservar l'anonimat ha explicat a l'equip del programa que el seu fill va començar a interessar-se pel trading. "Va trobar IM Academy en YouTube. Ens ho va contar. No ens va semblar una cosa molt brillant, però tampoc ens va semblar malament. L'acadèmia cobrava 200 euros per ingressar i 150 euros al mes per les classes. I al primer mes d'estar en açò la cosa va canviar radicalment. El meu fill estudiava una carrera i va començar a dir que la carrera no l'omplia. Influït per aquesta gent".

Aquesta mare també ha contat que els parlen que has de visualitzar la que serà la teua vida. "Has de visualitzar-te ric, meravellós, exitós. Ell (el fill) va començar a captar gent, i en aquest moment és quan l'acadèmia va començar a pagar-li, que és en el que consisteix l'estafa. I quan tu comentes que això és una estafa piramidal, ells ja estan entrenats per a dir que no ho és".

Perfil dels captats, d'edats entre 14 i 21 anys

Carles Tamayo és va per passar per una jove interessada amb el que oferien. I va escoltar tot el que li oferien. Les edats de les persones que interessen a aquestes criptosectes són persones joves, que estan estudiant, però encara no saben a què es dedicaran després.

Segons Tamayo, es dirigeixen a gent que en la vida no ha tingut molts recursos i oportunitats. I els diuen: "tu no vols ser com els teus pares, que estan treballant per un sou al mes de 1.500 euros. No obstant això, mira al cap de l'acadèmia, que en una setmana fa dos milions d'euros".

La mare d'un jove captat també ha dit que: "els diuen que obtindran la llibertat financera. Els diuen que han d'invertir un determinat temps per a estar la resta de la seua vida vivint meravellosament bé. Sempre parlen d'alguna persona, a la qual coneixen, que ha guanyat molts diners".

Aquesta mare ha confessat a l'equip del programa Zoom que viuen angoixats. "Estem fets pols. Nosaltres teníem un fill normal i de sobte ens trobem que tenim un fill que se n'ha anat de casa, que no sabem com viu. El meu fill fa un any i mig que pertany a IM Academy. Jo mai vaig pensar que això li passaria al meu fill. D'un dia per a l'altre et canvia la vida, et quedes sense ell".

Una secta comercial que tot i ser investigada, continua funcionant

Aquesta secta comercial ara per ara està sent investigada. Contra ella ja s'han presentat, amb data d'abril de 2022, més de mil denúncies per estafa. Els seus líders han estat en presó preventiva fa poc. Tot i açò, la secta continua en funcionament i concretament el 9 d'abril de 2022 van celebrar un acte a Badalona, per la qual cobraren una mitjana de 200 euros per cada entrada.

Aquestes sectes, una mena de xiringuitos financers, sols busquen gent jove. A tots ells els asseguren que aconseguiran diners fàcilment i ràpidament. I que algun dia seran rics.

També et pot interessar

stats