Formar els joves en autoestima, la millor manera que sàpien protegir-se dels riscos en les xarxes
Zoom analitza amb experts els comportaments violents dels menors en les xarxes socials
Els joves valencians tenen accés, amb prou facilitat, a vídeos de joves que es peguen, que els arriben pels grups de WhatsApp o per Instagram. Una moda que a la major part del públic adult li resulta difícil comprendre. L’equip de Zoom ha tingut la col·laboració de la psicòloga Zaida Pedrón, orientadora de l’escola Lluís Vives de Sueca (Ribera Baixa), per a conéixer entre un grup d’adolescents si ells en són sabedors i si els arriben aquests continguts. I les respostes han sigut sorprenents.
A pesar que els semblava, als especialistes, que el fenomen havia passat de moda, encara està molt present en el nostre entorn. Segons ha dit l’estudiant Janna González, una alumna de catorze anys: “Jo cada mes o cada dos, rep un vídeo per WhatsApp o Instagram de joves que es peguen”. Els tres joves consultats han tingut accés a aquest tipus de contingut en algun moment, i de manera fàcil i accessible.
Els estudiants que han parlat amb l’equip de Zoom pensen que els participants d'aquestes baralles ho fan, en alguns casos “perquè creuen que fan gràcia” –com ha dit Julian Ungureanu– i en altres casos “per a sentir-se superiors i fer-se els guais”. L'informàtic forense Salvador Samper ha explicat que també preocupen els reptes virals com el trencaboques, la cacera del 'pijo' o la cacera del poll, que han arribat a deixar participants en coma.
El psicòleg Enric Valls ha dit que “per això és molt important una bona formació en autoestima i habilitats socials, perquè el xiquet o xiqueta siga capaç de dir 'no' sense sentir-se malament o culpable”.
Pots veure el programa sencer ací