"Estem físicament i psicològicament esgotats": el sentiment comú de molts sanitaris valencians

El programa 'Zoom', en analitzar la sanitat valenciana, s’ha preguntat amb quins recursos treballen els nostres sanitaris i si es poden evitar les llistes d'espera

'Zoom' ha entrevistat professionals de la sanitat valenciana / À Punt Mèdia

El programa Zoom ha volgut parar-se a analitzar la situació que travessen els pacients dels hospitals, i també els professionals sanitaris, així com l’administració pública. Una de les notícies d'actualitat ha obligat el programa a mirar cap a l’Hospital de la Ribera. Allí, el personal d’urgències s’ha concentrat recentment per a denunciar la saturació que pateix. Amb l’ajuda de pancartes, els professionals han denunciat que el seu servei és "urgències" i no "hospitalització". També han criticat que no tenen espai físic per a fer el treball. “No es pot permetre tindre els malalts al corredor, amb el triple de malalts del que es pot assumir, on estan tots junts, els crítics i els hospitalitzats…”, han dit a l'equip de Zoom alguns dels professionals que han participat en la concentració. 

A aquest hospital de la Ribera Alta han arribat a tindre durant 24 hores un pacient al corredor, sense cap familiar amb ell, sense un bany per a poder dutxar-se o fer les seues necessitats. Han criticat que “no es tracta d’una situació puntual” i han demanat, també, “dignitat per als pacients”. Han reivindicat que la sanitat pública “no siga una arma política”. 

Concentració a finals de novembre a l'hospital de la Ribera (Ribera Alta)
Concentració a finals de novembre a l'hospital de la Ribera (Ribera Alta) / À Punt Mèdia

“La vocació no justifica l’explotació”

Un dels missatges de les pancartes ho ha deixat clar: “La vocació no justifica l’explotació”. Però aquests professionals no són els únics que es queixen. A l’Hospital General de València, com ha denunciat CCOO, els pacients han arribat a estar “quatre dies en urgències abans que els traslladen a planta”. 

Abans de la pandèmia a l’Hospital General atenien unes 200 urgències diàries. Hui dia ja superen les 400 urgències. “I en alguns dies quasi s’arriba a 500 casos”, ha dit una de les metgesses que ha entrevistat l’equip de Zoom. Amb el personal que tenen no poden fer front: “Estem físicament i psicològicament esgotats”. De fet, molts companys s’han de prendre ansiolítics per poder anar a treballar. 

Lucía de la Puente, metgessa MIR, també ha criticat: “Més del 70% dels meus companys no tenen els descansos que es mereixen, perquè falta personal en el seu servei i… què fan?, es queden en el servei a continuar treballant”. Així, mentre que uns s'han de medicar-se per a fer front a l'estrés en el treball, altres es qüestionen cada dia la seua vocació i professió.

Els sanitaris de l'Hospital de la Ribera denuncien treballar al límit
Els sanitaris de l'Hospital de la Ribera denuncien treballar al límit / À Punt Mèdia

Pots veure sencer el programa dedicat a la Sanitat pública ací:

També et pot interessar

stats