Què ens costaria anar al metge si no existira la sanitat pública a Espanya?

El programa 'Zoom' analitza el sistema públic de salut i tradueix a xifres la despesa per tractament, des de 60 euros d'una consulta mèdica fins a 150.000 de la quimioteràpia d'alguns tipus de càncer

'Zoom' analitza el sistema de salut valencià / À Punt Mèdia

El programa Zoom ha analitzat el sistema de salut públic valencià i ha entrevistat nombrosos professionals, especialistes i pacients. Un dels aspectes que ha tractat és quant li 'costem' al sistema sanitari públic, que entre tots paguem. Com ha explicat a Zoom Eduardo Zafra, el portaveu de l'associació en defensa de la sanitat pública, sembla gratis però "costa molt, any rere any".

El metge i portaveu de l’Associació Economia i Salut, Sergio García, per la seua part, ha dit: “A l’any en sanitat pública, per pacient i en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, eixim a 1.600 euros”. Exactament, aquesta quantitat arriba a 1.530 euros el 2022, que són 46 euros més que l’any 2021, i prou més que en anys anteriors. 

L’equip del programa Zoom s’ha preguntat si la ciutadania sap què li costa al sistema quan anem al metge de capçalera rebre un tractament de llarga duració o que ens atenguen en urgències. Serveis que paguem entre tots i amb els nostres impostos, dels quals cal saber el preu per a poder valorar-los.

“Una consulta mèdica costa 60 euros; una consulta hospitalària, 65; una consulta d’infermeria, 30 euros; una atenció en Urgències, 200; una radiologia bàsica, 30 euros; una ecografia, 65; un TAC, 60 euros; una ressonància, uns 200... i així milers i milers tots els dies”, ha explicat Sergio García.

Sols la quimioteràpia pot arribar a 150.000 euros

En cas que el tractament siga de llarga durada, en malalties greus com un càncer, sols la quimioteràpia pot arribar a 150.000 euros. En el programa Zoom han arreplegat casos extrems com el de Noah Higón, que pateix set de les denominades malalties rares. El 2020 la jove va perdre l’audició i ara porta un implant coclear. “Si estic ací parlant amb tu és perquè la sanitat pública m’ha donat la vida infinitats de vegades, i així es dia a dia”, ha afirmat.

Per a Noah, com per a molts altres pacients i famílies, l'Hospital La Fe és o ha sigut com la segona casa, a causa dels temps que allí passen i també a la qualitat personal i professional dels equips que treballen en aquest centre. En el cas de Noah, ella ha passat per setze operacions. Hui dia se sent molt agraïda amb el sistema sanitari públic.

També et pot interessar

stats