El torn de reg a Sogorb: una tradició centenària encara vigent

Las Mandas és el sistema mitjançant el qual els llauradors locals es distribueixen els horaris per a regar els seus horts

En l’últim programa de Xino xano, Hu Zhao ha visitat la capital de l’Alt Palància, una població que ja va visitar el presentador quan va fer la ruta del Greal en Loving CV.

Per a conéixer tot el que li va quedar per descobrir de Sogorb, Hu s’ha retrobat amb Marian Bartual, la guia oficial de turisme de la ciutat i amb Pepe Volumares, el president de l’associació de veïns d’Intramurs. Amb ells ha recorregut diferents espais de la ciutat, com el castell, la Torre del Botxí o la plaça Almudín, on està la comunitat de regants. Allà una pintura ha cridat especialment l’atenció de Hu, la de Las Mandas. La imatge representa una de les tradicions més antigues de la ciutat, que es remunta al principi del segle XV, quan es van construir les primeres séquies: consisteix a distribuir l'aigua en diferents horaris per al reg entre els llauradors. Cada dia, a les nou de la nit a l'estiu i a les set a l'hivern, al costat del Sindicat de Regs, es reuneixen els llauradors que necessiten regar. Allà, el sequier puja a una pedra i va anomenant les partides per on discorre l'aigua. Aleshores el regant alça el braç per a indicar quan vol regar el seu hort.

D’entrada el concepte ha desconcertat Hu, però unes hores més tard, quan ha passat per la plaça de l'Almudín s’ha trobat en directe l’escena representada a la pintura i ha pogut entendre com funciona aquesta tradició centenària.

Si vols saber més sobre Sogorb, pots veure el programa complet ací:

 

També et pot interessar

stats