'Loving CV' ens descobreix una ruta molt espiritual: la ruta del greal

El Sant Calze es custodia a la catedral de València des de 1432

greal
Descobrim la ruta del greal, una de les rutes turístiques proposades per GVA Turisme / 'Loving Comunitat Valenciana'
29 de juliol 2021 - 12:43

Des de 1432, la relíquia més important mai coneguda roman custodiada a la catedral de València. En l’últim programa de Loving Comunitat Valenciana, Hu Zhao, el conegut xinés enamorat de la terreta, segueix l’itinerari del Sant Calze des que va entrar en terres valencianes fins que va arribar al lloc on ara es conserva, la catedral de València. La ruta del greal és un projecte turístic que travessa Aragò i entra a la Comunitat Valenciana per Barraques, tot passant per les comarques de l’Alt Palància, el Camp de Morvedre i l’Horta Nord abans d’arribar a la capella de la catedral de València, lloc on es custodia el venerat calze. València és, de fet, l’únic lloc del món on se celebra un jubileu cada cinc anys.

El punt de partida d’aquest amant asiàtic del nostre territori és Barraques, la primera parada de la relíquia a terres valencianes. Des del monestir de Sant Joan de la Penya, Alfons el Magnànim, la va dur a València passant per aquesta localitat de l’Alt Palància, on una escultura recorda la fita.

Primera figura de la ruta del greal a la seua entrada al territori de la Comunitat Valenciana. Es pot visitar al costat de l’església de Barraques
Primera figura de la ruta del greal a la seua entrada al territori de la Comunitat Valenciana. Es pot visitar al costat de l’església de Barraques / 'Loving Comunitat Valenciana'

Hu personalitza et viatge i trau profit a totes les destinacions. En aquest cas la ruta el porta a Sogorb, a l'Entrada de Bous i Cavalls. Una festa d’interés turístic internacional, on en només un minut i 500 metres de carrer; sis bous i tretze cavalls ofereixen un espectacle únic al món. També ha visitat la catedral de Sogorb, temple per on passa la ruta del greal.

La parada següent en la ruta del sant greal és la Cova Santa d'Altura. Amb 104 de profunditat i un recorregut real de 701 metres, alberga l’advocació de la Mare de Déu de la Cova, patrona dels espeleòlegs espanyols.

La devoció a la Mare de Déu de la Cova Santa va començar el 1573, arran de la curació d'un veí de Xèrica que patia lepra
La devoció a la Mare de Déu de la Cova Santa va començar el 1573, arran de la curació d'un veí de Xèrica que patia lepra / 'Loving Comunitat Valenciana'

La recerca del Sant Calze està plena de llocs on poder descansar l’esperit. Els banys àrabs de Torres Torres (al Camp de Morvedre) són d’estructura romana i tenen la peculiaritat de ser els millor conservats de la Comunitat Valenciana. Cal destacar que només hi han tres banys d’aquests tipus ben conservats a Espanya.

Sempre incansable,  Hu fa parada al monestir de Sant Esperit de Gilet, enclavat a la serra Calderona. Ací ha conegut l’essència i la mística d’aquest lloc on l’espiritualitat convida a quedar-s'hi. Un espai convertit en hostatgeria, on l’intrèpid ruter xinés ha conegut fra Àngel Ramon, un monjo cuiner i youtuber que triomfa amb les receptes tradicionals. Una combinació res convencional que acosta el monestir al tecnològic món de les xarxes socials.

La parada següent ens porta a Sagunt, on el sempre somrient xinés visita l'ermita de la Sang, el barri jueu i el Teatre Romà. Una construcció monumental que impressiona i emociona, construïda l’any 1. Declarat monument nacional el 1896 es seu del festival Sagunt a escena en què des de fa 40 edicions cada estiu es pot gaudir de les millors propostes de teatre, música, actuacions de carrer, circ i dansa. L’actor Carles Amador ens acompanya en aquesta visita per l’evocador teatre d’època romana.

Declarat monument nacional el 1896, és la seu del festival Sagunt a Escena des de fa 40 edicions
Declarat monument nacional el 1896, és la seu del festival Sagunt a Escena des de fa 40 edicions / 'Loving Comunitat Valenciana'

En plena ruta del greal, dins mateix del monestir de Santa Maria del Puig, trobem el museu de la impremta més important d'Espanya. El museu proposa un recorregut històric pel món de la imprenta, des dels seus orígens fins als nostres dies. Una complexa maquinària que encara funciona i que ha permés Hu imprimir la primera página delTirant lo Blanch de l'etern escriptor valencià Joanot Martorell.

Però tota ruta té un principi i un final. Després de passar per Alboraia on aquest valencià d’adopció ha aprés a fer bunyols de carabassa, arribem a la catedral de València. El sant calze presideix la capella des de 1916, abans va estar amagat des de 1437 a la cambra de les relíquies de la seu valenciana. Una copa que ha generat moltes llegendes i obres artístiques i literàries. Una de les relíquies més aclamades per l’Església catòlica.

Una terra es pot recórrer de mil maneres i una és endinsar-se en les rutes històriques i espirituals, manantial d’històries i llegenda. En qualsevol cas, el que sempre troba aquest enamorat de la terra valenciana és empatia i uns gentils companys de viatge.

En La ruta del greal no sols es gaudeix del trofeu final, sinó, de la llum i l’espiritualitat present durant tot el camí. 

També et pot interessar

stats