Des de Messi fins a Mike Jagger, així són els clients de la lutieria Guitarras Bros de Gata de Gorgos

L'equip de Xino xano, que estrena tercera temporada a la Marina Alta, ha visitat els proveïdors de guitarra espanyola d'artistes prèmium de la talla d'Alejandro Sanz i Joaquín Sabina

Adam, el propietari de Guitarras Bros, en 'Xino xano' / À Punt Mèdia

Cal anar fins a Gata de Gorgos per a saber que el jugador de futbol Lionel Messi és fan de la guitarra espanyola, però de la que fabrica l'empresa Guitarras Bros. Messi, que ha confessat en públic que li agrada tocar la guitarra per a evadir-se i relaxar-se, és un dels clients amb renom de l’empresa de lutieria. Però n'hi ha molts altres que també deixen a qualsevol bocabadat. Des de la desapareguda i quasi mite Amy Winehouse fins a Alejandro Sanz, passant per artistes com Joaquín Sabina, Mick Jagger, Rozalén, Pablo Alborán, Luis Fonsi o David DeMaría. També presentadors i humoristes com el Gran Wyoming i Edu Soto.

Bocabadat s’ha quedat Hu Zhao, presentador del programa Xino xano, amb la llista de clients de Guitarras Bros. En la tercera temporada que comença ha visitat Gata de Gorgos, a la Marina Alta, i ha pogut estar amb Adam Broseta, el propietari de la cèlebre empresa de guitarres, més conegut com a Adam Bros.

Imatge actual de Guitarras Bros
Imatge actual de Guitarras Bros / À Punt Mèdia

L’empresa de Gata de Gorgos és una de les lutieries de guitarres artesanals amb més prestigi internacional. A més de guitarres espanyoles, també fabriquen guitarres flamenques —en tenen models cutaway— i altres instruments, com l’anomenat tres cubà, molt utilitzat al país caribeny.

Adam Bros, l’actual responsable i la tercera generació, impulsa el negoci que van fundar els seus avis el 1974. Un matrimoni, el de Francisco Broseta i Herminia Monroy, que sempre va estar vinculat a l’art de la guitarra. Ell va ser lutier i ella es va especialitzar, des dels catorze anys, en l'art de l'envernissat i acabat de les guitarres. També va ser la passió per la guitarra la que els va unir en els anys cinquanta.

El lutier Francisco Broseta, amb qui va començar la nissaga
El lutier Francisco Broseta, amb qui va començar la nissaga / À Punt Mèdia
Adam colpeja la fusta per tal d'escoltar-ne els matisos
Adam colpeja la fusta per tal d'escoltar-ne els matisos / À Punt Mèdia

Adam li ha mostrat a Hu Zhao tot el procés d'elaboració d’una guitarra artesanal. Una tasca que al taller dura uns dos mesos, per tal d’aconseguir guitarres 100% artesanes i treballades amb l'antic sistema tradicional espanyol. També ha explicat a Hu la importància de la fusta utilitzada. “Colpeja la fusta i escolta'n els matisos. Ens permet saber si el so serà més brillant o serà més greu, posa l’orella i ho notaràs. Esta té molt de ressò. Segons la fusta sona diferent."

Regal de la discogràfica a Guitarras Bros
Regal de la discogràfica a Guitarras Bros / À Punt Mèdia

L’equip de Xino xano ha pogut recórrer totes les instal·lacions de la fàbrica i l’oficina on els artistes proven el so de diferents guitarres per a trobar la seua. L’oficina de prova està plagada de cartells amb els artistes que han tocat les guitarres Bros, com és el cas d'Amy Winehouse. Veure el cartell de la cantant anglesa ha sorprés Hu Zhao, i Adam Bros li ha contat que en el dècim aniversari del disc Back to Black la discogràfica els en va enviar un disc commemoratiu amb un càlid missatge: "A Guitarras Francisco Bros per formar part de la composició de Back to black".

Pots veure el programa sencer de Xino xano ací

També et pot interessar

stats