D'on venen els Nanos de Cocentaina, la festa d’origen desconegut que ha captivat Hu Zhao?

Aquesta original tradició de col·locar ninots de drap a la porta de les cases perdura des del segle XVIII i va nàixer per a fer crítica social

Nanos de Cocentaina / À Punt Mèdia

Any rere any, 21 dies després del Dimecres de Cendra —dia en què comença la Quaresma—, Cocentaina, a la comarca del Comtat, celebra una festa curiosa i original. És coneguda com "la festa dels nanos" i el veïnat la celebra just quan falten tres setmanes per a la Pasqua.

Fins allí ha arribat Hu Zhao amb l’equip del programa Xino Xano i el xinés —que busca un lloc on viure a la Comunitat Valenciana— no s'ha recuperat de la sorpresa. En recórrer els carrers de Cocentaina, s’ha creuat amb molts "nanos", majoritàriament al barri del Raval, que són els que han fet que perdure la tradició.

Un nano col·locat a l'entrada d'una casa
Un nano col·locat a l'entrada d'una casa / À Punt Mèdia

Aquests ninots de drap acostumen a tindre una altura d'un metre aproximadament, representen persones i molts d'ells van acompanyats d'un cartell que denuncia situacions o personatges concrets. 

Hu Zhao no ho ha pogut evitar. Ha començat a preguntar a la gent del poble què són aquests singulars ninots. El primer veí amb qui s'ha trobat li ha contat que els nanos van començar a aparéixer sense que ningú —en un primer moment— tinguera coneixement de qui els havia fet, i amb l’únic objectiu de criticar, de manera anònima, diferents fets. 

Un vei amb un nano explica Hu l'orige desconegut de la tradició
Un vei amb un nano explica Hu l'orige desconegut de la tradició / À Punt Mèdia

Un altre jove que passejava pel poble amb la seua mascota, li ha explicat que “en les escoles estan els millors nanos, perquè la gent de l’escola és la que més es queixa”.

Els primers ninots van aparéixer a la vora dels camins pròxims al poble. Actualment, els ninots s'exposen en ple carrer o recolzats a les parets de les cases, davall la vigilància de les persones que els han fets. Una altra veïna ha enumerat a Hu que entre els temes recurrents estan els polítics, la banca, la gent amb poder, els treballadors i els pensionistes. 

Un dels nanos que s'ha trobat Hu Zhao
Un dels nanos que s'ha trobat Hu Zhao / À Punt Mèdia

L’origen de la festa és, encara hui dia, desconegut. El que sí que se sap és que perdura des del segle XVIII. Es tracta d’una festa que, amb les seues singularitats, se celebra en altres quatre poblacions de la Comunitat Valenciana: Agost, Elx, Mutxamel i Callosa del Segura. 

Es tracta d’una festa que en anys sense pandèmia arriba acompanyada de música i dansa, traca i muixeranga, i també de xocolatada per als més menuts. 

També et pot interessar

stats