Melbourne, una de les millors ciutats del món per a viure

La capital de l'estat de Victòria és el punt de partida perfecte per a començar a explorar Austràlia

Melbourne és la segona ciutat més gran d'Austràlia i la capital de l'estat de Victòria
Melbourne és la segona ciutat més gran d'Austràlia i la capital de l'estat de Victòria / Shutterstock

Melbourne és la segona ciutat més gran d'Austràlia i la capital de l'estat de Victòria. És una ciutat amb estil europeu i coneguda per la seua infraestructura, les celebracions esportives i l'art que es respira als carrers.

La millor època de l'any per a visitar Melbourne

La ciutat de Melbourne és coneguda entre els habitants i els visitants per ser una ciutat que pot arribar a experimentar les quatre estacions en un sol dia. I és qu a aquells que no són de la ciutat els pot sorprendre el nombre de vegades que pot canviar el temps al llarg del dia. Tanmateix, en general, Melbourne té un clima temperat bastant estable.

Melbourne pot arribar a experimentar les quatre estacions en un sol dia
Melbourne pot arribar a experimentar les quatre estacions en un sol dia / Shutterstock

L'estiu (de desembre a febrer) sol ser temperat, amb una temperatura mitjana que oscil·la entre 14 ºC i 25 ºC, i és l’època més seca de l'any. No obstant això, cal estar preparat per a temperatures extremes, ja que de vegades s'hi arriba a superar els 30 ºC i, fins i tot, els 40 ºC. A Melbourne poques vegades fa humitat, la qual cosa fa que les temperatures altes siguen un poc més suportables.

La tardor (de març a maig) és una època estupenda per a visitar Melbourne. Els frondosos parcs i les avingudes de la ciutat es tenyeixen de tons càlids a mesura que avança la tardor i les fulles adornen el terra amb catifes de colors. Les temperatures mitjanes oscil·len entre 11 ºC i 22 ºC. Els matins són un poc boirosos, però se solen aclarir en dies assolellats i de cel blau.

A l'hivern (de juny a agost) les temperatures oscil·len entre 6 ºC i 14 ºC. En aquesta època de l'any plou molt, pot formar-se rosada blanca en terra i predomina el cel gris, perfecte per a tastar els bars i restaurants més nous pels quals és coneguda la ciutat actualment. Cau neu a la zona alta de Victòria, però no a la mateixa ciutat de Melbourne.

La primavera (de setembre a novembre) és l'època més impredictible, ventosa i plujosa de l'any, però també regala dies molt agradables. Les temperatures oscil·len entre 10 ºC i 20 ºC.

Com arribar i moure's per Melbourne

La ciutat de Melbourne es va fundar l’any 1835
La ciutat de Melbourne es va fundar l’any 1835 / Shutterstock

Aeroports

Melbourne té dos aeroports. L'Aeroport Internacional de Melbourne (Tullamarine) és el més convenient si el que es vol és anar al centre de la ciutat, ja que està a 23 quilòmetres. L'alternatiu, d’una altra banda, és el d’Avalon, a 55 quilòmetres a l'oest de la ciutat. Aquest segon aeroport és més xicotet i, de vegades, els vols són un poc més barats, però no oblideu calcular el preu dels trasllats a l'hora de triar.

Per als visitants de la ciutat, les úniques opcions per al trasllat són els taxis i els autobusos, ja que, a diferència de moltes altres ciutats grans, Melbourne no disposa d'un sistema de trens que arribe fins al centre des de cap dels dos aeroports. Les opcions més populars són Skybus i Starbus. Els preus de tots dos serveis són similars.

Els trasllats per a dos adults tenen un preu fix i costen aproximadament la meitat que un taxi. El Skybus és molt fàcil de trobar i els bitllets es compren a l'arribada. No és necessari reservar. En canvi, amb Starbus, sí que cal reservar amb antelació. El punt d'arreplega a l'aeroport és menys obvi i cal caminar un poc més, però ells s'encarreguen de guardar l'equipatge i, a més, us arreplegaran o us portaran directament a l'hotel si ho desitgeu.

En cotxe

Hi ha una bona selecció d'empreses de lloguer de cotxes disponibles perquè us arrepleguen a l'aeroport o a la ciutat. Els cotxes de lloguer no són tan barats a Austràlia com en moltes altres parts del món, però continuen sent una opció molt flexible i rendible si desitgeu explorar fora dels límits de la ciutat.

A Austràlia s’hi condueix per l'esquerra i els límits de velocitat estan clarament senyalitzats. És un país molt pintoresc per a conduir i, si sou viatgers independents, de segur que apreciareu l'oportunitat d’explorar un poc més enllà i veure llocs on els autobusos turístics no poden arribar.

La ciutat de Melbourne i les autopistes d'entrada i eixida tenen alguns punts de peatge. Les principals companyies de lloguer proporcionen un dispositiu que els abona i els carrega directament a la targeta de crèdit designada a la tornada.

Transport públic

Pel centre de la ciutat, recomanem que us desplaceu a peu o que useu els eficaços i gratuïts sistemes de tramvia. Encara que no siga necessari, val la pena fer una volta en el tramvia històric per a orientar-se a la ciutat.

Per a anar als suburbis, hi ha algunes línies de tramvia (per exemple, a la platja de St Kilda), així com serveis d'autobús i de trens de rodalia. La ciutat de Melbourne disposa d'una targeta anomenada Myki, que s'activa i es desactiva a cada viatge. Podeu arreplegar-la en alguns hotels, a les botigues 7-Eleven o als bescanviadors de transport.

Línia de tramvia per a anar a St Kilda Beach
Línia de tramvia per a anar a St Kilda Beach / Shutterstock

Informació d'interés

Moneda: dolar australià

Població: 5.078.000 habitants

Hora: deu hores més que a la Comunitat Valenciana

Permisos: necessitareu viatjar amb passaport

Pagament recomanat: a tot arreu es pot pagar amb targeta. Així és que la solució més fàcil i còmoda és aquesta

El consell de 'Valencians al món': Austràlia és un país més car que Espanya, i encara més si es tracta d’una ciutat com Melbourne. Prepareu la cartera!

Les deu millors coses a fer a la ciutat de Melbourne

1. L’art de carrer

Melbourne és coneguda pels carrerons estrets i l’art de carrer. Hi ha un talent impressionant!

Assegureu-vos que Hosier Lane i AC/DC Lane estan en la vostra llista de llocs per a visitar a Melbourne. Altres llocs molt recomanables són Duckboard Plau, Caledonian Lane, Cocker Alley, Rutledge Lane i Union Lane. Algunes de les obres més meravelloses ni tan sols apareixen en els mapes d'art de carrer.

Assegureu-vos que Hosier Lane i AC/DC Lane estan a la vostra llista de llocs a visitar a Melbourne
Assegureu-vos que Hosier Lane i AC/DC Lane estan a la vostra llista de llocs a visitar a Melbourne / Shutterstock

2. Els tramvies històrics

Els tramvies de la ciutat són una manera fàcil de moure-us si esteu a la zona central de la ciutat, vorejada per Docklands i el riu. El tramvia històric circula en el sentit de les agulles del rellotge i en sentit contrari, també.

Els tramvies de la ciutat són una manera fàcil per a moure-vos si esteu a la zona central de la ciutat
Els tramvies de la ciutat són una manera fàcil per a moure-vos si esteu a la zona central de la ciutat / Shutterstock

3. Mercat Reina Victòria

El mercat Reina Victòria, o de Vic, com l'anomenen afectuosament els locals, té una història seductora i, de vegades, controvertida que es remunta a l’any 1878, data en què es va inaugurar oficialment. Així i tot, molt abans, ja existien mercats en aquest lloc. Actualment s'estén per dues illes de la ciutat i allí es pot comprar de tot, des de roba fins a discos antics, de productes locals frescos a menjar internacional ràpid i gustós.

Només en aquest espai hi ha deu pescateries i la varietat de delícies del mar és extraordinària. Si us agrada el món orgànic, ací ho teniu tot. Si necessiteu productes asiàtics bàsics per al rebost o fruites i verdures exòtiques, ací també en teniu.

4. Recinte Docklands

Els molls són una zona nova situada a la perifèria de la ciutat, concretament al nord-oest del centre. Els antics molls els han reformat i hui en dia alberguen costoses embarcacions, alguns restaurants i bars fabulosos, hotels de primera categoria i un gran centre comercial, el Harbour Town.

Els molls són una zona nova situada al nord-oest del centre de la ciutat
Els molls són una zona nova situada al nord-oest del centre de la ciutat / Shutterstock

A la zona de Docklands també trobareu la Melbourne Star Observation Wheel, una roda de fira gegant. Fa 120 metres d’alçària i ofereix unes vistes espectaculars de la zona de Docklands i més allà. El temps de la rotació és d’uns 30 minuts i, si us agraden les postes de sol, us assegurem que l’experiència us deixarà bocabadats!

Docklands és una zona agradable per a passejar per la riba, veure els espectacles i fer-se un café amb vistes a la ciutat.

5. Southbank

El riu Yarra travessa el centre de la ciutat de Melbourne i les ribes estan plenes d'amplis passejos, restaurants i bars. Al Southbank, sol haver-hi espectacles en directe. Així és que podreu passejar, anar en bicicleta o seure en un dels molts bars i cafeteries i veure passar el món durant una estona.

6. Eureka Skydeck

Des de l’Eureka Skydeck podreu gaudir de les vistes de la serralada de Dandenong, la costa i el començament de la carretera Great Ocean Road. Més prop es pot veure el riu Yarra serpentejar per la ciutat.

7. Edificis històrics i monuments

La ciutat de Melbourne la van fundar l’any 1835. Per als estàndards mundials no és una ciutat molt antiga, però sí que té una bella col·lecció d'edificis i monuments històrics conservats per tota la ciutat que val la pena visitar mentre passegeu. Us recomanem que n’inclogueu alguns en la vostra ruta d'exploració.

 L'edifici de l'estació de Flinders Street va ser inaugurat l’any 1910
L'edifici de l'estació de Flinders Street va ser inaugurat l’any 1910 / Shutterstock

Alguns exemples que no us heu de perdre són l'edifici de l'estació de Flinders Street, inaugurat l’any 1910, l'edifici del Tribunal Suprem i el Royal Arcade.

8. El Jardí Botànic

A la perifèria de la ciutat hi ha alguns parcs bonics. El més gran, situat al Southbank, és l'espai combinat entre el Jardí Botànic de Melbourne, Kings Park i Queen Victoria Park. No obstant això, és un passeig molt popular i les aglomeracions del cap de setmana poden resultar, de vegades, un poc aclaparadores per la gran multitud de corredors, vianants i bicicletes de carreres que s'entrecreuen entre la gent a tota velocitat. Si us estimeu més fer un passeig més relaxat, val més que camineu per l'herba i pels camins menors.

9. Menjar i beure

Gran part de la cultura i l'ambient social de Melbourne es deu a la varietat, qualitat i proliferació de fabulosos restaurants, cafeteries i bars. Melbourne és realment multicultural quant a l'oferta gastronòmica.

Melbourne és realment multicultural quant a la seua oferta gastronòmica
Melbourne és realment multicultural quant a la seua oferta gastronòmica / Shutterstock

10. Estadi Etihad

Melbourne és una ciutat de fidels seguidors de l'esport, però l'estadi Etihad, amb capacitat per a 55.000 espectadors, és un recinte multiús i no està reservat exclusivament al públic esportiu. A banda del rugbi i el criquet, l'estadi ha acollit grans artistes de la música, com ara U2, Bon Jovi i Robbie Williams.

L'estadi és l'únic de l'hemisferi sud amb un sostre totalment retràctil que permet jugar en qualsevol condició meteorològica i protegeix el recinte de les inclemències del temps, de vegades, tan extremes de Melbourne.

Melbourne és una ciutat interessant i el punt de partida perfecte per a començar a explorar Austràlia
Melbourne és una ciutat interessant i el punt de partida perfecte per a començar a explorar Austràlia

No és estrany que Melbourne siga la ciutat més habitable d'Austràlia, ni tampoc que siga tan popular entre els visitants. Melbourne és una ciutat interessant i el punt de partida perfecte per a començar a explorar Austràlia. Un parell de dies són prou per a explorar el centre de la ciutat i els aspectes més destacats, però reserveu més temps si voleu visitar-ne alguna més dels voltants.

També et pot interessar

stats