Les ciutats amb més encant de la ruta romàntica d'Alemanya

Recorrem la ruta més romàntica de tot el món, la ruta romàntica alemanya, i descobrim la història medieval de la regió de Baviera i l'estil de vida dels seus habitants

El fort de Marienberg, un dels monuments més icònics de la ciutat de Würzburg
El fort de Marienberg, un dels monuments més icònics de la ciutat de Würzburg / Shutterstock

La ruta romàntica va nàixer l’any 1950. Fa un total de 460 quilòmetres i la componen 29 ciutats i pobles de la regió de Baviera, una de les zones més atractives d'Alemanya i una destinació perfecta de vacances si us agrada la naturalesa, la història i, sobretot, conduir. Podeu organitzar el viatge per a tres dies o allargar-lo fins a deu si teniu prou temps per a no perdre cap detall.

La millor opció és arribar a l'aeroport de Frankfurt i allí llogar un cotxe. Entre Frankfurt i Würzburg, el punt de partida de la ruta, hi ha uns 120 quilòmetres. La ciutat de Würzburg és un lloc preciós amb una gran tradició tant universitària com vinícola. Va quedar completament destruïda durant la Segona Guerra Mundial. El riu Main, de 532 quilòmetres, és el principal afluent del Rin i travessa la ciutat. 

Informació d'interés

  • Temperatura: 26 °C de temperatura màxima, i -5 °C de temperatura mínima
  • Moneda: euro
  • Població: la ruta es troba a l’estat de Baviera, el qual té una població de 12 milions d’habitants
  • Idioma oficial: alemany
  • Franja horària: la mateixa que a València
  • Permisos: DNI espanyol vigent
  • La millor època per a visitar la ciutat: els mesos d’estiu, encara que a l’hivern podreu gaudir de l’encant nadalenc dels pobles, que s’omplin d’ornaments, i dels mercats
  • Trasllat aeroport-ciutat: la millor opció és llogar un cotxe, ja que és una ruta de 460 quilòmetres
  • Pagament recomanat: a tot arreu es pot pagar amb targeta. Així és que aquesta pot ser la solució més fàcil i còmoda
  • El consell de Valencians al món: Alemanya és un país més car que Espanya. Aneu-hi amb aquesta idea!

Els monuments més emblemàtics de Würzburg, l'inici de la ruta

Els monuments més icònics són el fort de Marienberg, situat a la part alta d'un turó; la Residència, una construcció barroca imprescindible; l’Alte Mainbrücke o antic pont del Maine i, per últim, la catedral, un dels temples més alts d'Alemanya, de 105 metres. Pel que fa a la gastronomia, la Festa del Vi se celebra a finals de maig des de l’any 1987 i té lloc al centre de la ciutat. Hi podreu tastar fins a cent vins diferents i, per descomptat, un bon grapat de plats típics, com ara les seues llonganisses.

La Residència de Würzburg, els Jardins de la Cort i la plaça de la Residència van ser declarats patrimoni de la humanitat l'any 1981. La bellesa d’aquests edificis i jardins es mostra arreu de totes les estances, tot i que ara s’empren, principalment, per a exposicions.

La Residència de Würzburg, una construcció barroca imprescindible
La Residència de Würzburg, una construcció barroca imprescindible / Shutterstock

Una ruta amb destinacions amb molt d'encant

La segona destinació preferent de la ruta està a 100 quilòmetres. Recomanem que no utilitzeu el GPS, ja que uss portarà per les grans carreteres sense velocitat que tenen al país germànic. La gràcia és disfrutar de les carreteres secundàries, perquè ofereixen uns paisatges espectaculars. De tota manera, la ruta està perfectament marcada: hi ha uns cartells de color marró que indiquen el camí que heu de prendre per a anar de ciutat a ciutat.

Wertheim és una localitat amb un gran encant medieval. Està construïda al voltant de les imponents ruïnes del castell de Wertheim, edificació que data del segle XII, i, hui en dia són les ruïnes més grans de la regió. A més, podeu trobar museus, esglésies i cases amb entramats de fusta extraordinaris al llarg d'una ciutat custodiada per dos rius: el Main i el Tauber.

Wertheim, una localitat amb un gran encant medieval.
Wertheim, una localitat amb un gran encant medieval. / Shutterstock

Continuem el recorregut i passem per Bad Mergentheim, una xicoteta ciutat balneari plena de curiosos carrerons. I abans d'arribar a la destinació final del dia, podeu passar per Weikersheim. Ací és interessant conéixer el Palau, que va pertànyer a la rama protestant de la família principesca dels Hohenlohe fins a l’any 1967. Actualment, s’hi celebren concerts, fet que l’ha convertit en la seu musical de la localitat.

Bad Mergentheim, una xicoteta ciutat balneari plena de curiosos carrerons
Bad Mergentheim, una xicoteta ciutat balneari plena de curiosos carrerons / Shutterstock

Continuem la ruta fins a arribar a Rothenburg ob der Tauber, una de les ciutats més visitades d'Alemanya: a l’any, rep aproximadament un milió i mig de turistes.

Recomanem visitar tres monuments imprescindibles:

  • Els murs. Fan 3,3 quilòmetres, són d’estil gòtic i tenen sis entrades, que donen accés a un interior de conte amb cases de més de sis-cents anys d’antiguitat.
  • L'església de Sant Jaume
  • L'altar de la Santa Sang, que conté tres gotes de la sang de Crist.

Quant a la gastronomia de la zona, és quasi obligatori tastar una bona cervesa, les famoses llonganisses alemanyes i el típic garró alemany. Una activitat que recomanem és el passeig nocturn en companyia del sereno, personatge que va contant històries que van succeir als llocs més foscos de la ciutat.

Rothenburg ob der Tauber, una de les ciutats més visitades d'Alemanya
Rothenburg ob der Tauber, una de les ciutats més visitades d'Alemanya / Shutterstock

Una altra parada de la ruta, que nosaltres aconsellem, és el castell de Schillingsfürst , on podreu observar la naturalesa de la zona, que és increïble.

La ciutat històrica més bonica de tot Alemanya, Dinkelsbühl, es va alliberar de la guerra, i per això encara conserva l’essència medieval: està emmurallada i té díhuit torres i quatre portes d'accés. Tampoc us perdeu Feuschtwangen, si voleu visitar el famós Museu de Francònia i la plaça del Mercat.

La ciutat històrica més bonica de tota Alemanya, Dinkelsbühl
La ciutat històrica més bonica de tota Alemanya, Dinkelsbühl / Shutterstock

La següent parada obligatòria és la ciutat de Nördlingen, construïda damunt del cràter gegant d'un meteorit que va caure fa 15 milions d'anys. En pujar a la torre anomenada Daniel, a l'església de Sant Jordi, podreu veure el mur de la ciutat, de forma totalment circular. Des de dalt es poden veure els punts més destacats de la localitat: a l'Ajuntament, la plaça del Mercat i el Museu del Cràter, un lloc curiós on poder conéixer en profunditat com es va formar la ciutat després de caure el meteorit.

L'etapa més llarga de la ruta fa uns 150 quilòmetres i, al llarg d’aquest tram, podeu visitar Augsburg, l’església de Wies i Füssen. Augsburg és la tercera ciutat més gran de Baviera i acull Fuggerei, el projecte d’habitatge social més antic del món, que va fundar Jakob Fugger, un dels homes més rics del món en aquell moment.

Augsburg és una de les ciutats més riques d'Alemanya, per on han passat dinasties de banquers, empresaris i artistes.

Augsburg és la tercera ciutat més gran de Baviera
Augsburg és la tercera ciutat més gran de Baviera / Shutterstock

La parada següent és l'església de Wies. Aquesta església és patrimoni de la humanitat i lloc de pelegrinatge a la zona de Baviera. Actualment s’hi celebren concerts musicals i rep més d’un milió de visitants a l’any.

Finalment, acabem la ruta romàntica a Füssen, on trobem l'impressionant castell de Neuschwanstein, manat construir pel rei Lluís II de Baviera, conegut per ser el rei boig. És una construcció molt moderna, ja que disposava d'aigua calenta i freda, calefacció central i desaigües automàtics a les 200 habitacions. Sens dubte, un símbol de l'arquitectura romàntica que va inspirar Walt Disney.

Acabem la Ruta Romàntica a Füssen, on trobem l'impressionant castell de Neuschwanstein
Acabem la Ruta Romàntica a Füssen, on trobem l'impressionant castell de Neuschwanstein / Shuterstock

El recorregut acaba ací. I és que tot allò que té un principi, té un final. Han sigut 460 quilòmetres d'història i encant, una ruta que no pot faltar en cap llista de viatges, una ruta que es fa inoblidable, una experiència perfecta per a gaudir qualsevol moment de l'any.

També et pot interessar

stats