Així va participar una família de llanders dels inicis de la potent indústria del joguet d'Ibi

Paco Esteve ha portat aTresors amb història els records del seu iaio patern Jaume, un ferrer que va treballar en la primera empresa joguetera del municipi

Una maleta amb objectes de la indústria joguetera en 'Tresors amb història' / À Punt Mèdia

El veí d'Ibi Paco Esteve ha estat en el programa Tresors amb història per a parlar del seu iaio Jaume, un ferrer que treballava en la llanderia dels germans Payá, el germen de la primera empresa joguetera del municipi. Esteve ha recordat que "un dels fills de la llanderia va tindre la genial idea d'utilitzar la ferralla inservible i fer peces menudes per als xiquets". En un primer moment la idea era vendre aquells joguets pels mercats, per a veure si les mares ho compraven als fills. "I així va ser com l'empresa va deixar de fabricar llanderia per a centrar-se en la jogueteria", segons ha explicat Paco.

Alguns dels treballadors de Payà comencen a fundar altres fàbriques de joguets. "El meu iaio va eixir de Payá per a fundar Rico S.A, junt amb Santiago Rico. Als anys trenta, el meu iaio és el cap de fabricació. Allí van entrar també els seus quatre fills, que es van formar en l'ofici de mecànic de taller", ha contat Paco Esteve. L'objecte que ha portat al programa és un tramvia fabricat els anys trenta. Esteve ha explicat que en arribar el plàstic a la indústria van caure en desús materials com la llanda. Això sí, per a ell, "mai tindran els joguets de plàstic l'encant dels joguets de llanda".

També et pot interessar

stats