Un clarinet, testimoni de la immigració de valencians als Estats Units a començament del segle XX

El veí de Planes Juan Oltra ha relatat en Tresors amb història perquè son pare va ingressar als anys trenta com a clarinetista en una banda de música de Pennsilvània i al cap d'uns anys feia pastissos al Bronx

De Planes a la Valencia Bakery de Nova York / À Punt Mèdia

Juan Oltra ha portat al programa Tresors amb història el seu tresor millor guardat. Un objecte que va fer les Amèriques i després va tornar a Planes, des de Nova York. Ha mostrat a l'equip del programa el clarinet que son pare va portar des dels Estats Units.

Com ha explicat aquest veí de Planes, al Comtat, també clarinetista com son pare, a conseqüència de la crisi de la fil·loxera ―una malaltia que va afectar les vinyes fins a arrasar els cultius de moltes comarques alacantines― "molta gent va emigrar als Estats Units". El seu pare en va ser un. 

Tirant mà dels records que li queden, Juan ha explicat: "Mon pare crec que va començar a treballar en una empresa de ferrocarrils que es deia La Pennsilvània (The Pennsylvania Railroad Company). Ell tenia 19 anys". Aquell jove de Planes uns anys més tard va decidir viatjar cap a Nova York, on fei faena en una pastisseria del Bronx anomenada Valencia Bakery.

Sempre fugint de les guerres

El pare de Juan va fer un primer intent de tornar al seu país, però en la seua vida va haver una constant, la de fugir de les guerres.  "En tornar a Planes va conéixer ma mare. Era l'any 1932. Es van casar i jo vaig nàixer el 1935. Però ell li va dir a ma mare que no li agradava el que estava veient... i va tornar als Estats Units". Quan son pare se'n va anar poc després de començar la Guerra Civil espanyola. 

Una vegada establit, el pare de Juan va intentar que la dona i el fill es reuniren amb ell, "però ma mare no va voler anar-se'n". Com que el pare de Juan tenia estava nacionalitzat als Estats Units el van intentar reclutar per a la Segona Guerra Mundial, "i és quan va dir, torne a Espanya".

La Patsy Concert Band
La Patsy Concert Band / À Punt Mèdia

Juan ha contat que en arribar son pare a Pennsilvània, vivia en la pensió d'uns italians. "Sembla que el van introduir en la música. I va entrar en la Patsy Concert Band". Algunes de les cançons que son pare tocava als Estats Units li les va ensenyar al fill, que molt prompte va decidir continuar els passos musicals de son pare. "Jo vaig començar prompte a tocar el clarinet que ell va portar. Finalment, he estat setanta anys tocant aquest clarinet".

Una afició a la música que li venia de família. La relació amb la música la va començar el seu avi, Bautista Oltra Otra, que tocava el bombardí en la que va ser la primera banda de Planes.

El iaio de Juan formava part de la primera banda de música de Planes
El iaio de Juan formava part de la primera banda de música de Planes / À Punt Mèdia
Imatge del clarinet del pare de Juan Oltra, que conserva com el seu millor tresor
Imatge del clarinet del pare de Juan Oltra, que conserva com el seu millor tresor / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats