Luis Oms, el pastisser de Peníscola que va contribuir a recuperar el dolç predilecte del papa Luna

Al programa Tresors amb història ha explicat l'interés de la seua família per recuperar el cultiu del citronat, un cítric semblant a una llima, però més gros i amb molta corfa

Luis Oms explica com van recuperar el citronat, el dolç favorit del Papa Luna / À Punt Mèdia

A l'equip del programa Tresors amb història li interessa tots aquells objectes vinculats al patrimoni cultural valencià. Tresors amb història poden ser objectes com un perol per a fer all i pebre fins al procés d'elaboració d'un dolç. Tots ajuden a contar la història del poble valencià. Aquest és el cas de la història que ha contat a l'equip del programa Lluís Oms, un veí de Peníscola més conegut com "el frare". 

Lluís ha regentat la pastisseria Oms, davant la platja, que son pare va obrir l'any 60, quan ell tenia deu anys. "Primer vam començar com a gelateria i després va vindre la pastisseria Oms. A l'estiu féiem gelats i a l'hivern dolços". Ells van ser la primera gelateria en aquesta ciutat costanera del Baix Maestrat. "Tan sols hi havia una senyora que feia polos i nosaltres".

Imatge d'arxiu de la Pastisseria Oms
Imatge d'arxiu de la Pastisseria Oms / Lluís Oms arxius

Recuperar els arbres de citronat

La família Oms va decidir recuperar a Peníscola el cultiu dels arbres de citronat, per tal d'elaborar el dolç que més agradava a Benet XIII, més conegut com el Papa Luna. El citronat és una fruita semblant a la llima, però més grossa i amb molta més corfa, que és aprofitada per a confitar-la. Un fruit que en temps del Papa Luna era freqüent a Peníscola i el seu voltant.

Amb aquest singular dolç de citronat, el 1418 van intentar enverinar Benet XIII, més conegut com el Papa Luna. "Dins del seu dolç favorit li van posar arsènic. Com que és tan dolç no ho va notar". Però els enverinadors no van tindre èxit i el Papa Luna va superar aquell verí amb altre producte típic d'aquesta localitat: la tisana del Papa Luna.

Pedro Martínez de Luna, el Papa Luna, protagonista del Cisma d'Occident, és de suposar que tindria alguns enemics en ser declarat antipapa als seus 87 anys. Va ser quan es va retirar a Peníscola, que el van intentar enverinar.

"Gràcies a una infusió que ell prenia, feta de diverses herbes medicinals, es va salvar", ha contat Luis Oms a l'equip del programa. La tisana actualment és coneguda -i també comercialitzada- com "tisana del Papa Luna".

Imatge del dolç del citronat, el favorit del Papa Luna
Imatge del dolç del citronat, el favorit del Papa Luna / À Punt Mèdia
Imatge d'arxiu del fruit del citronat
Imatge d'arxiu del fruit del citronat / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats