Fanals amb el codi de colors del tren dels anglesos, el tresor d'Isidro heretat del seu avi

Aquest veí de l'Alcoià ha recordat en el programa Tresors amb història com d'important va ser el tren dels anglesos del final del segle XIX per a la Safor, l'Alcoià i el Comtat

Isidro mostra el fanal a l'equip de 'Tresors amb història' / À Punt Mèdia

El 2022 es compleixen 53 anys des de l'últim viatge del tren dels anglesos. Aquell ferrocarril prestava servei en la línia Alcoi-Gandia i amb la revolució industrial va dur la modernitat i el turisme a la regió. Les locomotores, fabricades a Manchester, van arribar al port de Gandia amb vaixells de vapor. El net i fill d'uns d'aquells treballadors, Isidro Ferrando, ha recordat la seua família en el programa Tresors amb història.

Una família de ferroviaris, unes vides vinculades a un tren, el que al final del segle XIX va unir tres comarques, la Safor, l'Alcoià i el Comtat. Tot ocorria i era possible a 26 quilòmetres per hora. Una línia que va donar faena a molts joves amb ganes de treballar, com va ser el cas del pare i l'avi d'Isidro.

Isidro Ferrando ha dut al programa dos fanals dels que s'utilitzaven en el tren. Un era de l'avi Isidro i l'altre de son pare, també ferroviari.

Dos fanals que han il·luminat moltes nits de treball
Dos fanals que han il·luminat moltes nits de treball / À Punt Mèdia

Els fanals d'aquell inici de la revolució industrial eren senzills. "Per a funcionar sols necessitaven un depòsit d'oli, la metxa i la flama", ha explicat Isidro a l'equip del programa. També ha comentat quins usos tenia.

"Els empraven per a il·luminar de nit... però no sols per a fer llum. Amb uns filtres que tenen dins, tenien la possibilitat d'emetre una llum roja, si volien informar que hi havia algun problema, i per a indicar 'via lliure' usaven el filtre per a emetre la llum verda". Isidro també ha comentat que "és graciós el fet que l'oli el comprava el treballador i després l'empresa ho tenia en compte en la nòmina".

Carnet d'Isidro Ferrando Sigalat
Carnet d'Isidro Ferrando Sigalat / À Punt Mèdia

Isidro també ha dut al programa el carnet del seu avi, que és com el que tenien tots els treballadors del tren. Hi està reflectida la seua categoria professional. Entre els documents que conserva Isidro està també la cartilla de l'assegurança, en què es pot veure tota la família.

El tren dels anglesos

El tren Alcoi-Gandia va ser conegut com el tren dels anglesos perquè el va construir una companyia anglesa per a facilitar el transport del carbó britànic des del Grau de Gandia fins a les fàbriques de les comarques d'interior.

Però també va solucionar el problema d'aquestes comarques, que tenien la necessitat de traure els seus productes. Al final del segle XIX el tren dels anglesos s'utilitzava per a transportar des de matèries primeres fins a productes industrials.

Cartilla de l'assegurança dels treballadors del tren Gandia-Alcoi
Cartilla de l'assegurança dels treballadors del tren Gandia-Alcoi / À Punt Mèdia
La família d'Isidro, tota de ferroviaris
La família d'Isidro, tota de ferroviaris / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats