Els dos cartells que van marcar l'inici de la popularitat de la festa de la Tomatina

Ximo Masmano, el que fou alcalde de Bunyol pràcticament durant quatre legislatures, ha compartit amb 'Tresors amb història' aquestes mostres gràfiques creades el 1978

Els cartells de la Tomatina arriben a 'Tresors amb història' / À Punt Mèdia

El que va ser alcalde de Bunyol pràcticament durant quatre legislatures, Ximo Masmano, ha compartit amb Tresors amb història una vertadera joia vinculada als inicis de la festa de la Tomatina de Bunyol. Masmano ha mostrat els primers cartells que van ser dissenyats i inspirats en una festa que ha traspassat fronteres i ja és coneguda a tot el món.

Es tracta d'aquestes dues acolorides il·lustracions fetes el 1978, per al concurs de cartells que va fer l'Ajuntament de Bunyol. Aquests van ser el primer i segon premi, per votació. En aquella ocasió es van presentar entre catorze i setze dibuixos. L'exposició dels cartells es va fer a l'Ajuntament. Dos cartells, que sens dubte, marquen l'inici del procés de difusió d'una festa reconeguda a tot el món, acaparant fins i tot les portades d'alguns periòdics internacionals.

Els primers cartells dedicats a la Tomatina, de l'any 1978
Els primers cartells dedicats a la Tomatina, de l'any 1978 / À Punt Mèdia

Una festa prohibida els anys 50

Ximo Masmano, que va ser l'alcalde durant quatre legislatures i fins a 2015, primer com a militant del Partit Comunista i des de 1987 amb Esquerra Unida, ha viscut la festa des de sempre des de la primera línia. Coneixedor de la seua història, ha recordat que la primera celebració de la Tomatina va ser l'any 1945, en acabar la II Guerra Mundial. I els anys cinquanta, durant uns anys, va estar prohibida. "Es va prohibir en el 56. I aquell any es va celebrar "l'enterrament de la tomaca", com a protesta, ha dit. 

Però la prohibició va provocar un efecte multiplicador. La festa va ser reivindicada per totes les capes socials fins que les autoritats van haver de permetre de nou la celebració de la Tomatina", ha contat Masmano.

També et pot interessar

stats