Coneixes l'origen de la Tomatina?

Els inicis de la festa es remunten als anys quaranta i el franquisme va arribar a prohibir-la durant un temps

Enterrament de la tomaca / 'Va passar ací'
30 d'agost 2022 - 11:07

La Tomatina de Bunyol és una festa coneguda internacionalment que se celebra en l'últim dimecres d'agost. Però aquesta festa no ho va tindre fàcil per a consolidar-se a mitjan dictadura franquista. Rescatem la seua història a través del programa Va passar ací.

Tot va començar el 1945 quan un grup d'amics van decidir com a protesta a les festes dels "gegants i cabuts i de les cucanyes, tirar entre altres coses, tomaques de casa o d'algunes tendes, perquè pensaven que aquestes festes no eren del tot divertides", com explica Rafael Pérez, exregidor de la Tomatina de Bunyol i actual tinent d'alcaldia del municipi.

Un veí de Bunyol, Goltrán Zanon, ens conta que els primers anys de festa no van ser fàcils, "ja que hi havia gent del poble que no els agradava i sobretot no respectaven les dones". Malgrat el principi, a poc a poc la festa va guanyar adeptes i va començar a ser tolerada per les autoritats.

Però van succeir dos fenòmens que quasi provoquen la desaparició de la Tomatina. El primer va passar el 1949, quan un grup de xics li van llançar una tomacada a una persona que no volia participar. Ens detalla Rafael Pérez que "de seguida va arribar la Guàrdia Civil i també van rebre tomacades, per tant, van detenir els xavals, que van acabar a la caserna". Quan van eixir, el poble els va rebre com a herois.

El segon fet que va posar en risc la festa va passar el 1956 quan un reconegut falangista va visitar Bunyol. Va haver-hi gent que li va tirar tomaques i l'alcalde d'aquell temps, que era franquista, va prohibir la festa. Els veïns i veïnes de Bunyol no es van quedar amb els braços plegats i en 1957, van dur a terme una protesta en contra d'aquesta prohibició. Va succeir el que es coneix com l'enterrament de la tomaca, en el carrer del Cid.

Es va fer un enterrament de la tomaca amb flors i corones, amb un grup de músics acompanyant, on va anar tot el poble vestits de dol Goltrán Zamón - Veí de Bunyol
Enterrament de la tomaca
Enterrament de la tomaca / 'Va passar ací'
Enterrament de la tomaca
Enterrament de la tomaca / 'Va passar ací'

A partir d'ací es va marcar un punt d'inflexió, perquè l'Ajuntament va reconsiderar la prohibició i a partir de l'any següent ja era legal participar en la Tomatina. Molts anys després ja és l'ajuntament qui organitza aquesta festa.

En 1972 s'utilitza el primer camió i l'esdeveniment ja va acostant-se al que és hui en dia, perquè abans eren el mateix veïnat el que portava les tomaques. En resum, la Tomatina s'ha convertit en la festa que tots coneguem gràcies a la tenacitat i resistència dels bunyolers i bunyoleres.

Aquest 31 d'agost la Tomatina torna després de 2 anys de parada per la pandèmia de la covid-19 i À Punt retransmetrà la festa en directe a partir de les 11:30 hores.

Tomatina primers anys
Tomatina primers anys / 'Va passar ací'
Primer camió de tomaca
Primer camió de tomaca / 'Va passar ací'
Tomatina anys 70
Tomatina anys 70 / 'Va passar ací'

També et pot interessar

stats