Capítol 19: A la lluna de València

Temporada 1 56 min.
tp

Reflexió inicial sobre l’origen de l’expressió estar a la lluna de València.

Lluna de teatre. El teatre de carrer és un art mutant que a casa nostra té el seu particular punt neuràlgic a Vila-real. A la ciutat de la Plana Baixa resideixen la major part de les companyies valencianes dedicades al teatre al carrer. Ens traslladem fins allí buscant-ne els orígens i la seua evolució amb Xarxa Teatre, Scura Splats i Visitants.

“L’estetoscopi”, de Laura Romero Valldecabres. Amb l'autora contemporània Carina Pesch practiquem la tècnica de la parla automàtica (desenvolupada per Antje Vowinckel) i deixem les orelles viatjar en un temps on tancar les fronteres es torna molt habitual. Concloem així aquest cercle d'exploracions sonores que va començar amb la pionera dels passejos sonors, Hildegard Westerkamp.

Lluna de música. “Arrels”, amb Jerahy García. Ens apropem a les primeres músiques que escoltem en la nostra vida: les cançons de bressol, i ho fem a través de l’obra fonogràfica de l’etnomusicòleg nord-americà Alan Lomax i dels fons de la fonoteca de materials de l’Institut Valencià de Cultura. En parlen Carles Hernández, investigador musical; Vicent Torrent i Josemi Sánchez, de la fonoteca de materials; la cantant Teresa Segarra, i Vicent Manuel Garcés, professor i doctor en Etnopoètica.

“El pentagrama”. Episodi dedicat a la compositora, pedagoga i investigadora Maria Teresa Oller, en què Hilari Garcia fa un repàs a la seua vida i la seua producció, amb l’audició de la seua obra Los cipreses, interpretada pel pianista Antonio Galera en directe, al nostre piano de cua; i escoltem també un document sonor entranyable de Maria Teresa Oller cantant una cançó tradicional quan tenia 95 anys, abans del seu traspàs.

stats