La tomaca valenciana, única en el món, distinguida amb la marca de qualitat CV

El projecte d'investigació que ha aconseguit el segell, a més, està obtenint més informació de les tomaques valencianes blanca i masclet, subtipus varietals ja existents

La tomaca valenciana amb la seua caracteristica forma apuntada, que la fa única a tot el món. / À Punt Mèdia
21 de març 2024 - 12:31

Somni complit. La tomaca valenciana compta des d'aquest mes de març amb la distinció de la marca de qualitat CV, un segell que atorga la Generalitat, com ha informat el programa La via verda. Aquesta denominació s’obté després de quasi quatre anys de treball coordinat per l'Institut Comav, de la Universitat Politècnica de València. Cal destacar que aquesta varietat de tomaca és "una de les joies de l'agricultura valenciana" i disposar d'aquest reconeixement "contribuirà a blindar i consolidar aquesta varietat de tomaca com un producte diferenciat", segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat.

La tomaca és un dels productes més genuïns de la nostra agricultura perquè té unes propietats nutricionals i morfològiques pròpies. Es cultiva sobretot a l'Horta, el Camp de Túria, la Ribera, l'Alt Palància i la Canal de Navarrés. La consecució d'aquesta marca de qualitat és el fruit d'un treball que va començar el 2020 amb la constitució de l'Associació de Productors i Comercialitzadors de la Tomaca Valenciana, impulsada també per Comav-UPV. 

Els subtipus varietals blanca i masclet

Des d’aquell moment, l’associació ha treballat en diferents fronts, com en l'elaboració de la reglamentació de qualitat per a poder obtindre la marca CV, i també en diversos projectes d'investigació. Tot amb un objectiu fonamental: "donar valor al producte, garantir-ne la conservació i contribuir al seu futur a llarg termini".

Aquests projectes han permés, per exemple, etiquetar la col·lecció de varietats que cultiven els agricultors de l'associació, la qual cosa permet tipificar i establir els subtipus varietals existents: blanca i masclet.

La tomaca valenciana és única en el món pel sabor, les propietats nutricionals i les característiques morfològiques, de forma apuntada i amb una carn molt tendra i saborosa.

"Aquest reconeixement permet assignar a la tomaca valenciana una etiqueta que és sinònim de qualitat i de seguretat agroalimentària en la producció. D'aquesta manera, volen minimitzar els alts i baixos del preu d'aquesta varietat de tomaca i contribuir a garantir la rendibilitat als agricultors valencians que la produeixen", ha destacat Salvador Soler, coordinador del Grup de Conservació i Millora de Varietats Tradicionals Valencianes de l'Institut Comav de la UPV.

Actualment, està duent-se a terme el projecte "Merestov" del programa Agroalnext, que pretén millorar la "resiliència i sostenibilitat" de la tomaca valenciana. Amb diferents accions com la seua millora genètica "per a fer-la més resistent a malalties prevalents del cultiu o noves estratègies per a millorar-ne el vigor i l'eficiència en l'ús de l'aigua i nutrients".

També et pot interessar

stats