L'Associació de Productors de la Tomata Valenciana vol obtindre l'autorització d'ús de la marca Qualitat CV

La iniciativa part de l'Institut de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat de la UPV i compta amb el suport de La Unió i la participació de 23 agricultors i empreses amb una producció de 780.000 quilos de tomates

Presentació oficial de l’Associació de Productors i Comercialitzadors de la Tomata Valenciana a la UPV
Presentació oficial de l’Associació de Productors i Comercialitzadors de la Tomata Valenciana / UPV

La Universitat Politècnica de València ha acollit la presentació oficial de l'Associació de Productors i Comercialitzadors de la Tomata Valenciana. El seu objectiu fonamental és la promoció d'aquest producte genuïnament valencià i obtindre l'autorització d'ús de la marca Qualitat CV.

La iniciativa ha partit de l'Institut de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana de la UPV i compta amb el suport de La Unió i la participació de 23 agricultors i empreses.

En l'actualitat els agricultors associats cultiven unes 130 fanecades de tomata valenciana, amb un volum de producció de 780.000 quilos. Tenint en compte que l'agricultor guanya 1,35 euros per quilo, el valor de la producció està al voltant d'un milió d'euros.

Des de finals de 2020, en què es va crear l'associació, s'ha fet un esforç per a centralitzar en el COMAV de la UPV la desinfecció de les llavors utilitzades pels agricultors i el seguiment de la incidència de plagues i malalties.

També la recopilació de les varietats de tomata valenciana cultivades pels agricultors per a incloure-les en diferents activitats d'investigació i per a conservar-les en el Banc de Germoplasma del COMAV-UPV.

Projecte per a la valorització

Durant la presentació de l'associació, s'han donat a conéixer els resultats d'un projecte, coordinat per Salvador Soler, per a la valorització de la tomaca valenciana. En el projecte s'ha treballat amb la col·lecció de varietats cultivades pels agricultors de l'associació, de les comarques de l'Horta, el Camp del Túria, la Ribera Alta, la Ribera Baixa, l'Alt Palància i la Canal de Navarrés.

L'estudi ha permés catalogar la col·lecció de varietats que cultiven els agricultors de l'associació que s'han pogut tipificar, i s'han establit els subtipus varietals existents: Blanca i Masclet.

Banc de germoplasma

Un altre dels elements claus de l'associació i per al futur de la tomata valenciana és el Banc de Germoplasma, la participació del qual ha sigut crucial a l'hora d'incloure en els estudis que es realitzen el conjunt de varietats col·lectades en els últims 30 anys per diferents investigadors. A més, les varietats dels agricultors que formen part de l'associació han sigut introduïdes per a conservar-les en el banc.

En l'actualitat, l'equip està treballant per a determinar els paràmetres de composició que defineixen la tomata valenciana com un producte de qualitat. També s'està abordant la introducció de gens de resistència en les varietats de l'associació mantenint les seues característiques de qualitat.

A més, s'estan desenvolupant nous portaempelts per a millorar el vigor de les varietats , així com l'eficiència en l'ús de l'aigua i nutrients.

També et pot interessar

stats