Les tres versions de la clòtxina
Versions diferents d'un tresor gastronòmic valencià
La majoria de vegades acostumem a cuinar les clòtxines de la mateixa manera, però hui en farem tres versions: les clàssiques valencianes, unes amb un toc més asiàtic i les terceres, seguint una popular recepta francesa.
Prenem nota dels ingredients!
Ingredients
- 1,5 kg de clòtxines
Per a les clàssiques:
- Fulles de llorer
- Alls
- 1 llima
- 1 culleradeta de preparat per a clòtxines
Per a les asiàtiques:
- Corfa de llima
- Llet de coco
- 1 cullerada de curri
- 1 pimentó roig
- 10 fulles d’alfàbega roja o verda
Per a les poulette:
- 2 fulles de llorer
- 1 branca de julivert
- 1 porro
- Pebre negre en gra
- Vi blanc
- Nata
- 2 rovells d'ou
- Suc de llima
Elaboració
- En primer lloc, netegem bé totes les clòtxines.
- Per a la recepta clàssica, les fiquem en una olla, hi afegim la resta d’ingredients i les coem tapades fins que s’òbriguen.
- Per a les asiàtiques, posem a bollir la llet de coco amb el curri, l’herba llima i la corfa de llima.
- Tallem a tires el pimentó roig i el reservem en aigua i gel.
- Obrim les clòtxines al vapor i les posem en un plat fondo amb la llet de coco aromatitzada.
- Finalment, posem unes clòtxines netes a coure amb el llorer, el julivert, el porro tallat, els grans de pebre i vi blanc.
- Quan estiguen obertes, retirem les clòtxines i colem el caldo de la cocció.
- Mesclem els rovells d’ou amb la nata i hi incorporem una mica del caldo colat.
- Hi afegim suc de llima, julivert i pebre, i calfem la salsa sense que arribe a bollir.
- Acompanyem les clòtxines amb la salsa.
Informació nutricional
Les clòtxines són baixes en calories, una important font de proteïnes, riques en calci, magnesi, potassi i fòsfor. Tenen un elevat contingut en iode (fonamental per a la tiroide), riques en sodi, ferro i àcid fòlic, vitamina B12 i vitamina E.