Tombet de Benassal
Tradició de muntanya
Cuinem un tombet de Benassal, que es diu així, evidentment, perquè és un plat originari d’esta població de l’Alt Maestrat. Un plat d’eixos senzills, però importants, que farem amb corder, però també solen fer-lo amb conill o conill i pollastre.
Vinga, anota els ingredients!
Ingredients
- 1 kg de corder
- 24 caragols de muntanya
- 100 g d’ametles
- 3 alls
- 1 ou dur
- 1 branqueta de timonet
- 1 branqueta de romer
- 1 got de vi blanc
- Safrà
- Pebre blanc o negre
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- Netegem els caragols, els coem amb aigua i els reservem.
- En una cassola, sofregim el corder trossejat i salpebrat.
- Hi incorporem les herbes aromàtiques picades, el vi blanc, una mica d’aigua i safrà.
- Preparem una picada amb l’ou dur, les ametles i els alls.
- Afegim a la cassola els caragols i la picada.
- Ho deixem coure a foc molt baixet durant 1 hora.
- Per a les galletes, netegem i triturem el bròcoli.
- El barregem amb la resta d’ingredients i en fem porcions fines.
- Ho enfornem a 200 °C fins que estiguen daurades.
- Servim el tombet amb les pizzetes de bròcoli.
Benassal
La cuina tradicional de Benassal, per les característiques agropecuàries de la zona, té com a base les carns i els productes agrícoles de secà, raó per la qual solen ser plats “contundents” en calories i sabor. El tombet és el plat típic d’esta localitat de l'Alt Maestrat, que és costum menjar, especialment, el dia de la romeria de Sant Cristòfol. Es pot fer també amb carn de conill o de cabrit.