Piuleta, tronador i panellets de moniato
Per Sant Donís, tronadors i piuletes!
Cuinarem la piuleta i el tronador típics de la mocadorà de Sant Donís i ho completarem amb uns panellets de moniato i pinyons. Així que tindrem dolços per a uns quants dies!
Ingredients
- 250 g de sucre
- 250 g de farina d'ametla
- 1 clara d'ou
- Ratlladura de llima
Per al farcit:
- 125 g de sucre
- 125 g d’ametla marcona crua
- 3 rovells d'ou
Per a la glaça reial:
- 200 g de sucre
- 1 clara d'ou
Per als panellets:
- 150 g de moniato cuit i escorregut
- 150 g de pinyons
- 170 g d'ametla molta
- 130 g de sucre
- 1 rovell d'ou
- Ratlladura de llima
Elaboració
- Per al massapà, mesclem el sucre i la farina d’ametla amb la clara d’ou i ratlladura de llima.
- Per al farcit, batem el sucre, l’ametla crua i els rovells i ho reservem.
- Per als panellets, barregem el moniato amb l’ametla, el sucre, el rovell d’ou i la ratlladura de llima.
- Estirem el massapà, l’omplim amb el farcit i li donem forma.
- Ho pintem amb clara d’ou i ho enfornem a 170 °C.
- Fem boles amb la massa dels panellets, les arrebossem amb pinyons i les enfornem a 170 °C.
- Per a la glaça, batem bé el sucre i la clara d’ou, i ho reservem.
- Decorem el massapà amb la glaça reial.
Sabies que...?
Les piuletes i els tronadors eren petards que es llançaven per celebrar festivitats i que van ser prohibits al Decret de Nova Planta signat per Felip Vé, quan ens van llevar els Furs. El gremi de pastissers de la ciutat de València va entendre que fer la versió dolça d’estos petards, seria una bona manera de seguir “llançant-los” malgrat estar prohibits.
Des del primer moment, tant la piuleta com el tronador han tingut una clara connotació sexual, ja que ací, com tots saben, ens encanta associar-ho tot amb els òrgans sexuals: nap, figa, bacora, poma, peres, fava, xufa, clòtxina, petxina.