Mussola i ventresca (duo de tapes)
2 x 1
Preparem unes tapes clàssiques: un allipebre de mussola i una ventresca en escabetx. Què seria de nosaltres sense les tapes? Fins i tot els anglesos que omplin les nostres costes han caigut rendits a elles.
Anotem!
Ingredients
Per a l’allipebre de mussola:
- 4 rodanxes de mussola
- 1 cabeça d’alls
- 12 ametles torrades
- 5 creïlles
- Caldo de peix
- Pebre roig
- Pebre negre en gra
- Pa fregit
- Julivert
- Oli OVE
- Sal
Per a la ventresca:
- 1 llom de ventresca
- 1 carlota
- 1 ceba
- 1 cabeça d’alls
- 750 ml d’oli OVE
- 250 ml de vinagre
- Llorer
- Pebre
- Romer
- Timó
- Oli
- Sal
- Pebre
Elaboració
- Tallem els alls i els sofregim.
- Hi afegim el pebre roig i el caldo.
- Trenquem les creïlles, piquem el julivert i ho deixem coure.
- Salpebrem la mussola, l’afegim i la deixem coure 1 hora.
- A mitja cocció, hi afegim la picada d’ametles, pa fregit, alls i julivert.
- Per a l’escabetx, tallem all, ceba i carlota i ho posem en la cassola.
- Hi afegim llorer, pebre negre, sal i aromàtiques.
- Hi incorporem vinagre i oli i ho deixem coure.
- Tallem la ventresca i la disposem en una safata.
- Hi aboquem l’escabetx i ho deixem macerar.
L'origen de les tapes
Les tapes són un concepte culinari originari d'Espanya. Es considera que es van desenvolupar al llarg dels segles com una tradició espanyola única.
Algunes teories suggereixen que les tapes van sorgir com una solució pràctica per a evitar que els insectes o pols entraren en les begudes servides en les tavernes i cellers. Originalment, les begudes es cobrien amb una llesca de pa o un tros de pernil per a protegir-les. Això també tenia l'avantatge que els aromes del menjar ajudaven a disfressar les olors de l'alcohol, que podien ser desagradables.
Una altra teoria sosté que les tapes van sorgir com una manera de mantindre els clients en els bars durant més temps. Els amos de bars van començar a oferir xicotetes porcions de menjar amb les begudes per a encoratjar els clients a quedar-se i consumir més.