Llegumet

Fàcil
2 hores
4 persones

Posseu-vos el davantal que hui toca plat de cullera!

Llegumet
Llegumet
13 d'octubre 2022 - 23:59

Hui tenim llegumet, un guisat típic de la comarca de l'Alcoià. Està fet de llegums, verdures i caragols, i al que sempre li cau bé un grapadet d’arròs.

  • 350 g de fesols
  • 200 g d’arròs
  • 3 dotzenes de caragols (‘xonetes’)
  • 3 creïlles
  • 2 naps
  • 1 manoll de penques
  • 2 nyores
  • Clau
  • Safrà
  • Oli OVE
  • Sal
  1. Coem els fesols en aigua durant 1 hora.
  2. Hi incorporem els naps, les penques i els caragols.
  3. Sofregim les nyores, en reservem l’oli i l’afegim al perol.
  4. Afegim a l’olla les penques i l’oli de la nyora.
  5. Preparem una picada amb nyora, clau i caldo de l’olla.
  6. Incorporem a l’olla les creïlles trossejades, la picada, safrà i ho deixem coure 30 minuts.
  7. Hi afegim l’arròs i ho deixem coure 15 minuts més.

La comarca de l'Alcoià

És bressol de moltes olles i plats de cullera: olleta de músic, borreta, “calaveres amb bufanda” (cigrons amb bledes o espinacs i ous escaldats).

De pares a fills

La recepta del llegumet es passa dels pares als fills, i s’acostumava a menjar només els dies de festa. Encara que no portava carn, la seua elaboració era molt costosa. Inclou espècies valuoses, com el clau, el safrà i el pebre negre.

També et pot interessar

stats