Gelat d'orxata

Intermedi
4 persones

Un gelat típic valencià ideal per a l'estiu

Gelat d'orxata amb fartons
Gelat d'orxata amb fartons / À Punt Mèdia
28 de setembre 2022 - 20:00

Hui preparem un gelat d'orxata fresquet i bo per a menjar-se'l un dia de calor acompanyat de fartons, que fan d'aquesta recepta un verdader tresor de la cultura valenciana.

  • 400 g de xufes
  • 200 g de sucre
  • 1 llima
  • 1 l de nata
  • 1 l d’aigua
  • Canella en rama

Per als fartons:

  • 500 g de farina de força
  • 80 g d’oli de gira-sol
  • 100 g d’aigua
  • 60 g de sucre
  • 3 ous
  • 25 g rent fresc
  • 1 culleradeta de sal

Per a la glaça:

  • 100 g sucre de llustre
  • 2 cullerades d'aigua tèbia
  1. Posem a remulla les xufes durant 24 hores.
  2. Les escorrem i deixem macerar amb el sucre, el suc de la llima i un litre d’aigua.
  3. Una vegada estiguen tendres, triturem el conjunt fins a obtindre’n una crema fina.
  4. Passem la mescla per un colador de tela i la reservem.
  5. Muntem la nata i la mesclem a espai amb el suc de xufes.
  6. Aboquem la mescla en una geladora fins a aconseguir la textura adequada.
  7. Per als fartons, dissolem el rent en l’aigua i hi afegim el sucre, l’oli de gira-sol i els ous batuts, i ho mesclem bé.
  8. En un altre bol, posem la farina amb la sal i anem incorporant-hi, a poc a poc, la mescla d’ingredients líquids que hem fet i ho pastem bé fins que la massa quede suau.
  9. Ho tapem i deixem que fermente durant una hora.
  10. Una vegada la massa doble el seu volum, agafem xicotetes porcions iguals, les estirem amb un corró i les enrotllem sobre elles mateixes.
  11. Posem els fartons en una safata de forn i deixem que fermenten durant una hora.
  12. Un cop han fermentat, els enfornem a 180 °C durant uns 7 minuts.
  13. Desfem el sucre de llustre en l’aigua tèbia i, quan els fartons estiguen ja freds, els posem la glaça per damunt.
  14. Servim el gelat acompanyat dels fartons.

Parlem de les xufes...

Contenen carbohidrats, enzims, fibra soluble, proteïna vegetal (on destaca l’arginina), vitamines C, E i minerals com el fòsfor, calci, magnesi, potassi, zinc, ferro. Són també riques en greixos, en Omega 9 o en àcid oleic.

També et pot interessar