Gelat d'orxata
Un gelat típic valencià ideal per a l'estiu
Hui preparem un gelat d'orxata fresquet i bo per a menjar-se'l un dia de calor acompanyat de fartons, que fan d'aquesta recepta un verdader tresor de la cultura valenciana.
Ingredients
- 400 g de xufes
- 200 g de sucre
- 1 llima
- 1 l de nata
- 1 l d’aigua
- Canella en rama
Per als fartons:
- 500 g de farina de força
- 80 g d’oli de gira-sol
- 100 g d’aigua
- 60 g de sucre
- 3 ous
- 25 g rent fresc
- 1 culleradeta de sal
Per a la glaça:
- 100 g sucre de llustre
- 2 cullerades d'aigua tèbia
Elaboració
- Posem a remulla les xufes durant 24 hores.
- Les escorrem i deixem macerar amb el sucre, el suc de la llima i un litre d’aigua.
- Una vegada estiguen tendres, triturem el conjunt fins a obtindre’n una crema fina.
- Passem la mescla per un colador de tela i la reservem.
- Muntem la nata i la mesclem a espai amb el suc de xufes.
- Aboquem la mescla en una geladora fins a aconseguir la textura adequada.
- Per als fartons, dissolem el rent en l’aigua i hi afegim el sucre, l’oli de gira-sol i els ous batuts, i ho mesclem bé.
- En un altre bol, posem la farina amb la sal i anem incorporant-hi, a poc a poc, la mescla d’ingredients líquids que hem fet i ho pastem bé fins que la massa quede suau.
- Ho tapem i deixem que fermente durant una hora.
- Una vegada la massa doble el seu volum, agafem xicotetes porcions iguals, les estirem amb un corró i les enrotllem sobre elles mateixes.
- Posem els fartons en una safata de forn i deixem que fermenten durant una hora.
- Un cop han fermentat, els enfornem a 180 °C durant uns 7 minuts.
- Desfem el sucre de llustre en l’aigua tèbia i, quan els fartons estiguen ja freds, els posem la glaça per damunt.
- Servim el gelat acompanyat dels fartons.
Parlem de les xufes...
Contenen carbohidrats, enzims, fibra soluble, proteïna vegetal (on destaca l’arginina), vitamines C, E i minerals com el fòsfor, calci, magnesi, potassi, zinc, ferro. Són també riques en greixos, en Omega 9 o en àcid oleic.