Espardenyes sobre llit de pebreres
“A qui ha treballat, una sardina; a qui ha fet el gos, una gallina”
Tenim un plat molt popular a la comarca de l’Alcoià: espardenyes, i les farem amb un llit de pebreres. Espardenyes, aclarim, que no tenen res a vore amb el marisc eixe tan estrany. Se li diu espardenya a la sardina o l’aladroc obert i arrebossat.
Prepara els ingredients!
Ingredients
- 1 kg de sardines
- 150 g de pa ratllat
- 75 g de farina
- 2 ous
- 1 pimentó roig
- 1 pimentó verd
- 1 ceba menuda
- 3 alls
- Pebre negre o blanc
- Julivert
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- Netegem les sardines, les obrim i les reservem.
- Sofregim les verdures i els alls picats, amb pebre i julivert.
- Quan el sofregit tinga una textura melosa, apaguem el foc.
- Batem els ous amb pa ratllat, farina i un pessic de sal, fins a obtindre’n una textura homogènia.
- Si queda molt espessa, hi afegim una miqueta d’aigua.
- Passem les sardines per la pasta i les fregim en oli abundant.
- Servim les verdures i posem les espardenyes per damunt.
Nutrició: sardina
És un dels peixos blaus més populars i consumits a Espanya i té un alt valor nutricional pel seu contingut de proteïnes, vitamina D2, fòsfor, calci, potassi, vitamina B12, àcids grassos omega-3 i aminoàcids. Segons la Fundació Espanyola de Nutrició, una ració de sardines cobreix quasi el 100% dels objectius nutricionals recomanats per a la ingesta diària de la població. Només han d'evitar-les o moderar-ne la ingesta els qui pateixen hiperuricèmia o gota, perquè el seu elevat contingut en purines afavoreix la presència d'àcid úric.