"Borsx" (Sopa de remolatxa)
D'Ucraïna
Fem un homenatge a la cuina ucraïnesa elaborant la seua tradicional borsx, o sopa de remolatxa. És una recepta molt vinculada a la cultura popular del país i es menja en moments clau.
Per a cuinar-la necessitem:
Ingredients
- 300 de carn de vedella amb os
- 250 g de carn de porc amb os
- 350 g de remolatxa crua
- 2 l d'aigua
- 3 alls
- 2 creïlles
- 1 carlota
- 1 ceba
- ½ col
- Concentrat de tomaca
- Llima escorreguda
- Julivert fresc
- Anet fresc
- Llorer
- Sucre
- Smetana
- Oli de gira-sol
- Sal
Elaboració
- En una olla, posem a bollir la carn trossejada durant 1 hora i mitja, aproximadament.
- Hi afegim unes fulles de llorer, la creïlla tallada a daus i la carlota ratllada.
- Hi incorporem la col ratllada, la tomaca concentrada, julivert i anet picats.
- Ho deixem coure durant 15 minuts, aprox.
- En una paella, sofregim la ceba, els allets picats i la remolatxa ratllada, amb una miqueta de sucre.
- Agreguem el sofregit a l’olla, amb suc de llima, i ho deixem coure, a foc lent, durant 15 minuts més.
- Apaguem el foc i ho deixem reposar.
- Ho servim amb “smetana”.
Protegida per la UNESCO
En juliol de 2022 la UNESCO va decidir inscriure, amb caràcter d'urgència, la sopa borsx en la llista de patrimoni cultural immaterial de la humanitat davant la possibilitat que el conflicte armat poguera amenaçar-ne la viabilitat, ja que el desplaçament de la població i de la gent que coneix la recepta pot posar en perill el seu futur.
De fet, més que la recepta, el que es vol protegir des de la UNESCO és la cultura familiar i comunitària al voltant de la preparació del borsx, ja que és un plat que comporta un context cultural. Tradicionalment s'ha preparat i consumit en festivitats (noces, aniversaris, batejos), comiats (sopes cerimonials), o per a inspirar o potenciar fets heroics. La guerra amenaça que es perda este context tradicional i profund.