Arròs melós de marisc amb carpaccio de gambes
Un plat de primer nivell
La tècnica dels arrossos melosos consisteix a anar afegint durant la cocció brou calent perquè en cap moment l’arròs es quede sec.
Són uns plats molt deliciosos i hui portem un tipus d'aquest arròs: un arròs melós de marisc, amb carpaccio de gambes, oli de mandarina i allioli de llima.
Ingredients
- 320 g d’arròs bomba
- 200 g de sépia
- 2 tomaques
- 2 alls
- 1 culleradeta de pasta de nyora
- 2 l de caldo de peix
- 8 gambes roges mitjanes
- Julivert fresc
- Oli OVE
- Safrà
- Pebre blanc
- Sal en escames
Per al concentrat de gambes:
- 1 ceba
- 2 alls
- 1 tomaca
- 1 rama de julivert
- Els caps de les gambes
Per a l’oli de mandarina/cítrics:
- La corfa de 2 mandarines/cítrics
- 100 cl d’oli d’oliva
- 100 cl d’oli de gira-sol
Per a l’allioli de llima:
- 1 ou
- Oli d’oliva 0,4°
- 1 llima
- 1 gra d'all
- Sal
Elaboració
- Per al carpaccio, pelem les gambes, les esclafem entre dos plàstics i les congelem.
- Sofregim la ceba i l’all picats.
- Hi incorporem la tomaca ratllada i els caps de les gambes.
- Ho banyem amb una mica de caldo, ho deixem bollir, ho triturem, ho colem i ho reservem.
- Per altra part, infusionem les corfes dels cítrics amb l’oli i ho reservem.
- En una paella, sofregim la sépia.
- Hi afegim l’all, la nyora i la tomaca ratllada.
- Hi agreguem l’arròs i ho sofregim tot bé.
- Hi aboquem el caldo de peix i dos perols del concentrat de gambes.
- Ho deixem coure i hi incorporem més caldo segons què necessite l’arròs.
- Muntem un allioli clàssic amb el suc de llima i la ratlladura.
- Servim en un plat el carpaccio de gambes i l’adobem amb sal en escames, pebre blanc, llima i l’oli de cítrics.
- Hi posem damunt l’arròs i ho decorem amb uns punts d’allioli.
Dites valencianes
Hi ha moltes dites valencianes o refranys que fan referència als arrossos:
- “Arròs amb rap, caldós o socarrat”, el rap és un peix molt saborós.
- “Arròs covat, dona-li’l al gat”, l’arròs passat o revingut no sol agradar a quasi ningú.
- “Vas d’arròs", quan et conviden i vas debades a algun lloc.