Arròs caldós de pescadors
De la costa del Baix Maestrat
Aquesta recepta està protagonitzada per les galeres. Si vos agraden, prepareu-vos per a disfrutar bona cosa! Amb elles, farem a continuació un arròs caldós de pescadors que ens ve de la costa del Baix Maestrat: Vinaròs, Benicarló, Peníscola, Alcalà de Xivert…
Anoteu els ingredients!
Ingredients
- 400 g d’arròs
- 1 kg de morralla, caps i espines de peix
- 250 g de clòtxines
- 8 galeres
- 4 cigales
- 1-2 sépies
- 2 cebes
- 2 tomaques grosses
- 2 alls
- 1 cabeça d’alls
- 1 carlota
- Pebre roig dolç
- Julivert fresc
- Safrà
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- Per a fer el caldo, sofregim, en una olla la ceba i la carlota trossejades i la cabeça d’alls.
- Hi afegim una tomaca trossejada i unes branquetes de julivert.
- Hi incorporem la morralla, les espines i els caps de peix, i hi aboquem aigua.
- Ho bollim durant 35 minuts, aprox.
- Deixem reposar el caldo, el colem i el reservem.
- En un perol, sofregim les cigales i les galeres, i les reservem.
- En el mateix oli, sofregim la sépia i els allets.
- Hi agreguem pebre roig i, de seguida, una tomaca ratllada.
- Hi incorporem les clòtxines, el caldo de peix i una branqueta de julivert.
- Quan alce el bull, tirem l’arròs, el safrà, ho rectifiquem de sal i ho deixem coure durant 17 minuts.
- Al final de la cocció, hi incorporem les galeres i les cigales.
- Ho deixem reposar uns minuts abans de servir-ho.
La galera
La galera és un marisc de carn fina i gustosa. Tot i la seua mala fama per culpa de la closca dura i l’estructura punxant, és un marisc amb un gust espectacular i irresistible. La millor tècnica per a menjar-la és consumir-la en el sentit que va del cap a la cua, així evitarem estes punxes. El nom de galera els ve perquè viuen en “galeries” que excaven elles mateixes.
Habitualment, relacionem la galera amb la morralla, per a fer caldos, i amb els arrossos, ja que és molt gustosa. Però també podem trobar diferents maneres d’assaborir i cuinar este marisc: a la planxa, fregit, bullit, guisat, etc.