Ajoarriero
Una elaboració que compartim amb la cuina tradicional manxega

El plat és molt senzill, per això l’acompanyarem amb una guarnició ben especial per a menjar-lo més de gust encara.
Prenem bona nota dels ingredients i comencem a preparar-lo.
Ingredients
- 1 kg de creïlles
- 400 g d'abadejo en el punt de sal
- 4 alls
- 1 albergina
- 2 ous durs
- Julivert fresc
- Oli OVE
- Sal
- Pebre roig
Per a la galleta de sèsam:
- 100 g de mantega
- 100 g de farina
- 100 g de clares d'ou
- Sal en escames
- Sèsam blanc
Elaboració
- Bollim les creïlles i, a mitjan cocció, hi incorporem l'abadejo.
- Per a fer la galleta, batem en un bol els ous amb la farina i la mantega fosa.
- Escampem la massa sobre un paper i hi afegim sal en escames i llavors de sèsam.
- Ho enfornem fins que estiga daurat.
- Per altra part, tallem l'albergina i la posem a remulla.
- Posteriorment, l'enfarinem i la fregim.
- Quan estiguen cuits l'abadejo i les creïlles, els passem a un bol i els matxuquem.
- Hi afegim els alls i el julivert picat.
- Hi afegim oli d’oliva i seguim matxucant-ho fins a obtindre'n la textura desitjada.
- Servim l'ajoarriero amb oli i pebre roig, l'albergina i ou dur ratllat.
- Ho decorem amb les galletes de sèsam.
Curiositat
La llegenda conta que aquest plat el van inventar dos pastors que, aïllats per una nevada, no tenien més que creïlles i unes espines d’abadejo per a fer una olla, i en vore que no era consistent, li van abocar oli d'oliva i ho van picar per a triturar les espines d’abadejo.