El postpart de Graciela

Seguim la història de Graciela durant el postpart immediat i l'arribada a casa.

El postpart de Graciela
05 d'abril 2021 - 09:09

Al primer capítol de Crònica Mèdica acompanyem Graciela durant la preparació i el part del seu bebé a l'hospital públic La Plana (Vila-real), un referent en l'assistència humanitzada al part normal i en l'aplicació de protocols de consentiment informat. El postpart és un moment molt important, on es produeix el primer contacte pell amb pell amb la mare o l'inici de la lactància materna. En aquest contingut extra, seguim la història de Graciela durant el postpart immediat i l'arribada a casa.

Només nàixer, el bebé es col·loca pell amb pell sobre l'abdomen de la mare. "El millor és sentir-la junt a mi i que ella senta la seguretat que sa mare està amb ella", explica Graciela. I és que aquest primer contacte aporta molts beneficis, com la regulació de la temperatura i la respiració del bebé, la segregació de les hormones necessàries per a la lactància o la creació del vincle afectiu. 

Durant el postpart es fan les primeres cures al bebé, com la profilaxi ocular, l'administració de vitamina K o l'avaluació de l'Apgar. Tot i això, és recomanable que el contacte amb la mare es mantinga durant les dues primeres hores i que les cures necessàries es facen sense interrompre'l si no hi ha una causa mèdica que ho impedisca. Exploracions com el pes i la talla del bebé poden esperar.

Durant el postpart també es produeix el tall del cordó i l'expulsió de la placenta. Amb els protocols de part respectat, la mare pot demanar esperar fins que el cordó deixe de bategar per tallar-lo, o que siga la persona que l'acompanya qui el talle. A més, pot demanar que se li faça entrega de la placenta després d'expulsar-la.

En el protocol de l'hospital de La Plana, també es demana el consentiment de la mare per netejar la criatura, podent conservar la vèrnix fins que ella ho decidisca o demanar que siga ella o la persona que trie qui la netege. Pel que fa a l'inici de la lactància, la mare pot sol·licitar que es facilite la primera presa durant la primera hora de vida del bebé.

El consentiment informat es considera un dret humà fonamental, segons l'informe sobre la violència contra la dona en els serveis de salut reproductiva de l'ONU: "Les dones tenen dret a rebre tota la informació sobre els tractaments recomanats a fi que puguen pensar i adoptar decisions ben informades". Pots conéixer més històries com la de Graciela i aprendre més sobre els parts respectats al documental interactiu Parir al segle XXI, disponible al web d'À Punt.

També et pot interessar

stats