Rafael Bengoa: "Cal reforçar l'atenció primària per a poder vacunar sense desatendre altres malalties"

19 min.
tp

Aquest divendres en A la Ventura hem entrevistat Rafael Bengoa, codirector de l'Institut de Salut i Estratègia al País Basc, exdirector de Sistemes de Salut de l'OMS i exassessor de Barack Obama, per parlar sobre la vacuna contra el coronavirus, arran de l'anunci de Pfizer que la seua vacuna té més d'un 90% d'eficàcia.

L'expert considera que, per a poder arribar a la immunitat de grup, s'hauria de vacunar el 60% o 65% de la població espanyola (una xifra similar a la que ha calculat l'OMS) i que, per a aconseguir-ho de cara a la primavera, tal com va anunciar el president del govern, Pedro Sánchez, serà necessari afegir molts recursos humans a l'atenció primària i també invertir en infraestructures, perquè siga possible vacunar en espais que no siguen els centres de salut. Si no s'afegeix més personal per a gestionar l'estratègia de vacunació, podria acabar afectant l'atenció a la resta de malalties i serveis sanitaris, com va passar durant la primera onada i està tornant a passar ara.

A més, com va fer la viròloga Margarita del Val en aquest mateix programa fa unes setmanes, Bengoa ha insistit que "fins que no s'assolisca la immunitat de grup, el virus seguirà present en uns nivells que continuaran sent perillosos i inacceptables". Per tant, serà necessari mantindre les mesures de control epidemiològic i rastreig, si no volem que torne a passar el que va ocórrer a l'estiu, quan es va abaixar la guàrdia amb el rastreig fins que arribà un moment que es va perdre la traçabilitat dels contagis i va caldre començar amb els tancaments i les mesures restrictives.