Baldoví, respecte als PGE: “Ens podem considerar satisfets de la faena feta”

23 min.
tp

Tot i que ha reconegut que hi ha qüestions que estaven en el pacte d’investidura i no estan en els pressupostos, com ara la reforma del sistema de finançament autonòmic, el diputat al Congrés per Compromís, Joan Baldoví, ha assegurat aquest divendres que la coalició està satisfeta amb el resultat. "Ens podem considerar satisfets de la faena feta perquè una part significativa de l’acord d’investidura hi està”, ha afirmat durant l 'entrevista en el programa A la Ventura d' À Punt.

Els pressupostos han centrat bona part de la seua intervenció. Així, preguntat pel vot a favor d’Esquerra Republicana a canvi, entre altres coses, d’una harmonització fiscal, el portaveu de la formació valencianista al Congrés considera que aquest és “un meló que s’ha d’encetar” perquè, amb la situació actual, de dúmping fiscal, la Comunitat Valenciana està en desavantatge per no poder permetre’s fer les bonificacions d’impostos que se’n fan a Madrid. En aquest sentit, ha proposat una alternativa: fixar una forqueta amb un màxim i un mínim per als impostos, o intentar harmonitzar els pressupostos per contrarestar les desigualtats en finançament entre les autonomies.

La reforma del finançament, que va ser una condició perquè Compromís entre altres partits fera costat al pacte d’investidura del govern de coalició, és precisament una de les qüestions pendents d'aquesta legislatura, que no ha pogut quedar reflectida en els actuals pressupostos, en què no es destina ni el 10% a la Comunitat Valenciana. En aquest respecte, Baldoví ha explicat que Compromís ha presentat una esmena als pressupostos perquè es destinen 2.200.000 milions a crear un fons d’anivellament per a les comunitats que estan per davall de la mitjana del finançament autonòmic i la resta “es repartisquen amb criteris equitatius”. Una proposta similar a la del conseller d'Hisenda, Vicent Soler.

Preguntat pel retard a abordar una qüestió tan bàsica per als valencians i valencianes, considera que, després de les eleccions catalanes al febrer, és el moment idoni per a encarar-ho, perquè durant un parell d’anys no hi haurà cap tipus de tensió per unes eleccions. A més, confia que la qüestió no es retardarà més perquè “aquest govern va donar la seua paraula que es renovaria el sistema de finançament, i s’ha de renovar”.

A propòsit del debat sobre la llei Celaá, el debat sobre l’amenaça del castellà i la seua irada intervenció en el Congrés la setmana passada, Baldoví ha recalcat que el castellà no és una llengua en perill d’extinció ni amenaçada, i que ell només vol per als xiquets i xiquetes valencianes que tinguen l'oportunitat de tindre el “regal” de dominar dues llengues, “perquè això obri el camí a moltes més llengues i cultures, i a tindre la ment més oberta”.

Programes

Més

Entrevistes

Més

Clips

Més

Articles

Més