Pedro Duque: "Confie molt en la responsabilitat individual, els ciutadans poden evitar moltes morts"

16 min.
12

El ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, ha assegurat aquest divendres que confia que la ciutadania espanyola serà responsable durant les festes de Nadal. En aquest respecte, ha posat l'accent en les mesures anti-Covid aprovades pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional i que estan "afegides a les mesures que ja sabem que hem de prendre".

En una entrevista en el programa A la Ventura, Duque ha assegurat que Espanya està "molt preparada" per a la vacunació, com demostren les dades de la campanya d'enguany contra la grip. El ministre ha posat com a exemple que enguany s’han vacunat 14 milions de persones (un 50% més) i que “és perfectament assumible vacunar la gent que calga”.

Sobre les condicions especials en què s’ha de conservar la vacuna de Pzifer, Duque ha dit que la logística serà facilitada pel fabricant i que estarà resolta. Preguntat sobre si seria dels primers a vacunar-se, Duque ha dit que, segons els plans de l’executiu, i segons el seu perfil d’edat i risc, no seria dels primers però, que “si això ajuda, ho faria”.

El titular de Ciència també ha emfasitzat que el govern espanyol compta amb dades que garanteixen que les vacunes que es provaran al desembre i al gener són completament segures i efectives. El ministre, que té com a objectiu eliminar la precarietat i la temporalitat dels i les científiques a Espanya, ha valorat positivament l'augment d'un 59,4% de la inversió en ciència i innovació en els pressupostos estatals aprovats aquesta setmana. Duque confia que la inversió en R+D+I actual d'un 1,4% de producte interior brut espanyol arribe a la mitjana dels països de la Unió Europea del 2,19% "d'ací a tres o quatre anys". El titular de Ciència ha informat que s'està treballant en un esborrany per a modificar les formes de contractació perquè la carrera científica siga més predictible i així poder atraure el talent femení, "més precaritzat".

Preguntat pel llançament fracassat del satèl·lit espanyol Seosat-Ingenio, el ministre ha afirmat que ha sigut una "gran desil·lusió" per a tot l'equip que ha treballat durant huit anys en aquest projecte. Duque, però, ha subratllat que s'ha assolit "la major part de l'èxit", que consisteix a adquirir coneixements i capacitats industrials.

Un comité està determinant quina ha sigut la causa d'aquest incident, ja que "en principi" el satèl·lit havia passat totes les revisions. El Ministeri confia a saber què va ocórrer d'ací a pocs dies i, en cas que hi haja alguna persona responsable, actuarà.

stats