Puig: “El confinament és la darrera frontera de restricció, volem que no siga necessari”

51 min.
12

El president de la Generalitat Ximo Puig ha assenyalat aquest divendres que el confinament domiciliari és “la darrera frontera de restricció” i que el Consell “intentarà i vol que no siga necessari”. Puig s’ha expressat d’aquesta manera durant el programa A la Ventura de la televisió d’ À Punt Mèdia en preguntar-li sobre les veus que cada vegada més reclamen un confinament domiciliari. Aquest dijous Podem va reclamar el confinament domiciliari, a través d’un comunicat, i la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, aquest divendres no el descartava.

En aquest respecte, Ximo Puig ha valorat que un confinament és una paràlisi que té conseqüències, també de caràcter sanitari, com les psicològiques, i que entre els experts que assessoren el Consell tampoc hi ha unanimitat. “Hi ha molts condicionats i per això cal saber articular bé la resposta”, ha dit el cap del Consell, que ha assenyalat que en aquest moment estem més preparats que en la primera onada, pel que fa a material higiènic, respiradors i UCI.

En aquest punt, Puig ha fet referència a l’orde de la Conselleria de Sanitat Universal per la qual suspén tota l'activitat quirúrgica. Sobre això ha dit que “la preocupació és gran”, però que la Comunitat Valenciana té més de 1.000 llits preparats. Preguntat sobre si s’utilitzarà l’hospital de campanya, ha dit que dependrà de la dinàmica de la pandèmia però que, “si continuem amb aquestes xifres, és probable que siga prompte”.

El cap del Consell també ha defensat les mesures preses abans de Nadal, incidint que la Comunitat Valenciana és l’única que va tancar perimetralment i que les mesures s’han pres de manera serena i no compulsiva. Sobre si es penedeix de no haver sigut més dur, Puig ha dit que totes les mesures s’han pres amb la informació de què es disposava en aquell moment i que “no hi ha un receptari”. Puig ha avançat que la setmana que ve estaran esgotades totes les vacunes que ha rebut la Comunitat Valenciana, amb totes les residències vacunades entre dilluns i dimarts.

Durant l'entrevista Ximo Puig ha avançat ajudes directes i crèdits per a bars i restaurants a partir de la setmana vinent. Puig ha dir que, en les converses amb els agents socials, el que s’ha acordat de moment son crèdits subvencionats al 30% a cinc anys amb un any de carència, “perquè cap empresa viable haja de tancar”. Així mateix, ha afegit que hi haurà ajudes directes en forma de subvencions als sectors que han patit tancament, com els bars i restaurants.

A preguntes sobre les darreres investigacions al rei emèrit, Joan Carles I, el president Ximo Puig ha sigut contundent afirmant: “El comportament de l’antic rei és absolutament impresentable. Cal banyar-s'hi i m'hi banye”, ha dit. A continuació, el cap del Consell ha afegit que no és possible que algú pense que, davant de la llei, ha d’haver-hi diferències i que el més important és que els tribunals arriben al final de la qüestió.

En aquest punt de l’entrevista, Puig també s’ha referit que cal reformar la Constitució, en especial en allò que es refereix a la monarquia, “perquè els temps han canviat”.

Ximo Puig també ha confirmat que tornarà a optar a ser secretari general del PSPV-PSOE, “si les circumstàncies no canvien”, i ha remarcat la importància de consolidar el lideratge en el partit. Així mateix, ha descartat cap cartera ministerial: “Ser president de la Generalitat és el més important que pot ser un valencià. Mai deixaria la presidència de la Generalitat per qualsevol altre càrrec”, ha dit.

El cap del Consell també s’ha referit a la suspensió d’algunes celebracions, com la Fira d’Abril i el Carnestoltes de Tenerife, i la possibilitat de celebrar les Falles, la Magdalena i Moros i Cristians l’any vinent. “A hores d’ara, tot allò que siga al primer semestre és difícil i no estem ni en condicions anímiques de pensar en la festa”, ha dit. Puig ha afegit que s’ha de preparar bé la Comunitat Valenciana a partir del segon semestre per a abordar la recuperació econòmica.

Preguntat sobre la reclamació que li fa el PP perquè done explicacions sobre la sanció interposada per la Comissió de la Defensa de la Competència de la Generalitat a quatre productores de televisió, entre altres la del seu germà, Puig ha dit que és una empresa on treballa un familiar seu i que el president de la Generalitat “no hi té res a veure”.

El president de la Generalitat també ha evitat polemitzar sobre l’arribada dels Reis d’Orient a València i ha demanat no posar el focus en el que ara no és fonamental. Puig també ha dit que no calen dimissions i ha indicat que el govern local ha donat les explicacions pertinents.

stats