Què hem de fer per a evitar contagis durant les compres de Nadal?

6 min.
12

Aquest divendres en A la Ventura, el Premi Nacional d'Investigació 2020, Xavier Querol, ha donat pautes per a evitar contagis durant les compres de Nadal. Preguntat per si és segur anar de compres, el científic morellà ha afirmat que "no és el lloc el que ens dona el risc, sinó les mesures aplicades". Querol ha advertit que el risc dins d'una sala tancada depén del seu volum, del nombre de gent que l'ocupe i de la ventilació d'aquest espai. Tot i que el temps també hi juga un paper important, estar "una estona curteta", assegura l'investigador, pot ser suficient per a contagiar-se si hi ha una concentració elevada de persones en un espai reduït i amb una ventilació eficient. Així doncs, el primer que hem de fer és planificar les compres a casa per a evitar passar més temps del necessari a les botigues.

Pel que fa a l'ús de guants, Querol ha recordat que genera una sensació de falsa seguretat i que el gel hidroalcohòlic garanteix l'eliminació del coronavirus.

Quant a la distància, el científic ha posat l'accent en el fet que la física és important, però és preferible optar pel distanciament social. És a dir, Querol recomana no anar a comprar, reduir la vida social i teletreballar.

L'investigador també ha advertit que hem de limitar al mínim la quantitat de productes que toquem, ja que el coronavirus pot perdurar a les superfícies. Com més productes toquem, més gran és la possibilitat de contagiar o contagiar-se. Per últim, el científic ha recordat que als provadors no ens podem llevar la mascareta i que, de fet, aquest espai sol ser "el menys ventilat de tota la tenda" i, per tant, pot haver-hi una càrrega viral elevada.

stats