Tests Covid-19 abans de les reunions de Nadal: quin és el més adequat i en quin moment?

7 min.
12

Amb les reunions nadalenques ja molt a prop, s’espera que augmente la demanda de tests per a poder celebrar dinars i sopars lliures de coronavirus. En A la Ventura han parlat amb el director del laboratori de l’hospital La Salud, Alfredo Montoro, per a resoldre els dubtes més freqüents al voltant dels tests disponibles en el mercat.

Quin és el més efectiu? Ara per ara, els tests PCR són les proves de major rendiment diagnòstic. És important fer-se la prova en un centre amb personal experimentat per a assegurar-nos que el test es fa correctament. Els tests d’antígens, d’altra banda, són més barats, però presenten resultats menys fiables. I pel que fa als tests d’anticossos, cal tindre en compte que no serveixen per a detectar els pacients que tenen la capacitat de transmetre el virus, només ens informen de l’estat immunològic del pacient, és a dir, de si s’està defenent contra el virus o ja ha passat la malaltia. No obstant això, hi ha pacients que no generen anticossos i en ocasions la prova no els detecta.

Quan fer-se el test? Si optem per la prova més fiable, la PCR, no hauríem de fer-nos el test amb una previsió superior a les 48 hores abans de la reunió a la qual vulguem assistir. Per exemple, si el nostre objectiu és arribar al sopar de Nadal amb la certesa de que no tenim coronavirus, no ens hauríem de fer la prova abans del dimarts 22 de desembre. Des d’aquell moment ens hauríem d’aïllar el màxim possible per evitar un possible contagi.

Quan pot costar? El test més car és la PCR, que costa al voltant dels 100-120 euros. El test d’antígens té un preu d’entre 40-50 euros depenent del proveïdor. I el test d’anticossos seria el més barat, amb un preu que oscil·la entre els 35 i 40 euros.

stats