Un temporal de llibre

Fem un resum d’aquest excepcional episodi de pluges.

Un temporal de llibre
Un temporal de llibre

Dies abans de l’arribada del temporal que ha afectat de ple el nostre territori entre l’11 i el 14 de setembre, ja havien començat a les alarmes. Podíem estar davant d’un temporal de pluja, vent i mar excepcional. Per què? Doncs perquè la majoria dels models coincidien a dir que s’estaven coent tots els ingredients necessaris.

Una depressió aïllada en nivells alts, la DANA, feia una trajectòria directa cap al sud-est peninsular. Tot indicava que aquesta DANA podria tindre el seu reflex en superfície i formaria una baixa pressió a la mateixa zona, mantenint l’anticicló al nord de la Península. Aquesta distribució formaria un riu atmosfèric cap al nostre litoral, és a dir, un flux de vent continu de component marítim de llarg recorregut. Tot açò coincidint amb una època de l’any on la temperatura de la mar continua elevada, per damunt dels 26 ºC. I així va ser. Tots aquests ingredients actuaren en sincronia i dugueren a terme la seua funció:

1) La mar càlida aportant la calor necessària en superfície, combustible fonamental per a la convecció.

2) La DANA, l’embossament d’aire fred en altura, afavorint el desenvolupament d’importants tempestes i altres fenòmens adversos responsables de les fortes pluges.

3) El vent de component marítim, recarregant d’humitat totes les formacions convectives.

Al llarg del dia 10 ja van començar les primeres precipitacions, en general dèbils i disperses. Però el dia 11 arribaren de manera més generalitzada i puntualment fortes al llarg de la geografia. Destacaren les pluges del Camp de Morvedre, la Plana Baixa i algunes zones de les comarques centrals, on es superaren els 70 mm.

El dia 12, va ser el dia més complicat pel que fa a les precipitacions. Descarregaren de nord a sud i van ser torrencials en punts de les comarques centrals, com ara Beniarrés, on van caure més de 100 l/m² en una hora, Gaianes o Ontinyent, on es va batre el rècord històric de pluja en 24 hores. Al llarg del matí, la situació es va tornar molt inestable a les comarques del sud, on quasi sense moure’s va descarregar de manera molt intensa i torrencial a les comarques del Baix Vinalopó i el Baix Segura, on localitats com Oriola van quedar negades. De fet en aquesta localitat van caure en una hora més de 120 l/m². En aquestes comarques va continuar plovent al llarg de la vesprada, on la situació malauradament es va convertir en catastròfica. La situació marítima continuava molt alterada, amb ones que van superar els 3,5 metres d’alçària.

El dia 13, les pluges s’invertiren i pujaven de sud a nord, deixant novament acumulacions excepcionals en les comarques del sud i del centre. Durant pràcticament tota la jornada va estar activat l’avís roig a tot el centre i sud, on puntualment va tornar a ploure amb caràcter torrencial. De vesprada, un sistema convectiu mesoescalar, una gran formació tempestuosa, es va formar davant el litoral i amenaçava especialment la Marina i el litoral nord. Finalment, la part més activa no va tocar terra.

El dia 14, l’últim dia d’aquest episodi, una línia de tempestes va tornar a batre de sud a nord les nostres comarques. Va deixar puntualment precipitacions torrencials, com ara a Xàbia, on caigueren 17 l/m² en només 15 minuts. A partir del migdia, les precipitacions van remetre de forma generalitzada.

Ací podem veure les 10 localitats on es van acumular els registres més elevats:

Un temporal que serà recordat per la seua extensió temporal i geogràfica, i pels nous rècords de precipitació que es van tornar a batre.

També et pot interessar

stats