Un front nuvolós de més de 3.000 quilòmetres
Dimarts 21 d'abril es va formar una banda nuvolosa que s'allargava des dels Pirineus fins a Turquia.
La nit de dilluns 20 al dimarts 21 d'abril es va formar una banda de núvols densos i de gran longitud just a la vorera nord del Mediterrani, amb una llargària excepcional de més de 3.000 km, entre 3.000 i 4.000 quilòmetres, i que connectava els Pirineus i l'est de Turquia.
És habitual observar des de satèl·lit grans fronts de núvols de milers de quilòmetres, sobretot a la zona de l'Atlàntic, on les grans borrasques afavoreixen el xoc de masses d'aire de gran extensió, ara bé, a la zona de Mediterrani i amb aquesta extensió és un fet excepcional.
Aquesta banda de núvols mitjans i alts es va formar just al nord del Mediterrani, entre una zona de baixes pressions situada a la zona est de les Balears, i el gran anticicló situat al nord d'Europa. Aquest tipus d'estructures són identificades sempre amb l'observació des de plataformes espacials.
Segons les estimacions realitzades per Francisco Martín León, meteoròleg retirat d'Aemet (Agència Estatal de Meteorologia) i ara meteoròleg de @rammeteo, eren núvols situats al sostre de la troposfera, a la tropopausa, a altures superiors a 9.000 i 10.000 metres, amb un sostre molt fred, amb temperatures estimades entre -58 °C i -60 °C.
Es va formar en la zona d'interacció entre una massa d'aire tropical i una altra del centre d'Europa, afavorida per l'extensió de l'anticicló situat al nord de Gran Bretanya cap al Mediterrani. No era una banda associada a precipitacions en tota la longitud, encara que la zona propera a la borrasca situada a l'oest del Mediterrani sí que estava associada a les precipitacions fortes i persistents que es van registrar al sud de França i al nord-est de la península Ibèrica.
El resultat va ser una banda nuvolosa espectacular des del punt de vista del satèl·lit, en aquest cas, del Meteosat, que ens va oferir un balcó privilegiat per a poder seguir-la.