Tornado a Guardamar del Segura? Va ser un remolí de pols

Els remolins de pols també poden originar ràfegues de vent fortes. Imatges del diumenge 13 de maig a Guardamar del Segura.

Tornado a Guardamar del Segura? Va ser un remolí de pols

El diumenge 13 de maig es va formar un remolí de pols a Guardamar del Segura. El vídeo el va gravar Peter Hammond en un mercadet, en una zona on predomina la superfície de terra. El vídeo el va compartir mitjançant el Proyecto Mastral

La primera impressió quan veiem les imatges és que estem davant d'un tornado. Però realment no ho és. Estem davant d'un remolí de pols. En espanyol es diu tolvanera  o diablo de polvo  i en anglés, dust devil.

En aquest cas tenim un vòrtex format en superfície, amb ràfegues de vent moderades o fortes, que alça les partícules de pols de la superfície i forma una gran columna vertical de vent en rotació.

Un tornado sempre penja d'un núvol de tempesta

Es considera que estem davant d'un tornado quan tenim un vòrtex o remolí de vent que penja d'un núvol convectiu o de tempesta, d'un cumulonimbus. Aquest vòrtex de vegades és visible per les partícules sòlides o líquides que alça de la superfície i normalment és visible per la condensació del vapor d'aigua en la columna de vent en rotació. Quan el vòrtex que penja del núvol no toca terra, diem que tenim un núvol en forma d'embut.

Un remolí no penja del núvol, apareix des de la superfície

El remolí es forma a la capa de l'atmosfera en contacte amb la superfície, i no està relacionat amb cap núvol convectiu. De fet, normalment es forma en dies assolellats, de cel ras i de calor. Els remolins són visibles per la pols o residus que alcen amb el vent en rotació. Són habituals a l'estiu, en superfícies planes de terra i sense obstacles, on el calfament del sol de la superfície terrestre afavoreix que es calfe l'aire en contacte amb aquesta superfície i es generen moviments verticals d'aire, que inicien la rotació segons siga la intensitat del moviment vertical o la diferència de direcció i intensitat del vent en les primeres capes de l'atmosfera. 

Podeu trobar les definicions en el glossari d'Aemet, s. v. tornado i remolí

Les dimensions típiques d'un remolí de pols són entre mig metre i 10 metres d'ample, amb una altura des de pocs metres fins a més de 100 metres d'altura. La durada habitualment és de pocs minuts, encara que de vegades poden estar actius mitja hora. És poc habitual que un remolí de vent genere vents forts. Ara bé, de vegades ens podem trobar alguna sorpresa.

El remolí de pols de Guardamar del Segura d'aquest diumenge, 13 de maig, ha quedat registrat i catalogat en la pàgina d'observacions atmosfèriques singulars de l'Agència Estatal de Meteorologia, Aemet-Sinobas.

Les dades d'aquest remolí de pols han sigut aquestes: remolí registrat a Guardamar del Segura, a la zona del camí d'El Raso. La zona és plana i oberta, principalment de terra, amb algunes zones asfaltades prop. El van registrar al migdia, en el moment que feien el mercat semanal a l'aire lliure. Al voltant de les 14.00 hores es va observar un canvi en la direcció del vent, de nord-oest a sud-est. Les ràfegues van augmentar ràpidament i es va generar el vòrtex o remolí de vent, que es va desplaçar en direcció oest uns 300 o 400 metres i poc després es va desfer. La durada va ser d'uns tres minuts. L'amplària mitjana va ser de 30 metres i les ratxes mesurades van arribar a 80 km/h. En aquest cas va alçar gran quantitat de pols i objectes del mercat. Això va ocasionar moments de confusió, però per sort no va causar danys personals.

Estigueu preparats: de segur que tindrem l'oportunitat de veure i gravar un altre remolí de pols més avant.

També et pot interessar

stats