Setembre càlid i humit

Les precipitacions han superat els 200 l/m² en zones de l'Horta.

Setembre càlid i humit
Setembre càlid i humit

Setembre és un dels mesos més plujosos de l'any a la Comunitat Valenciana i enguany ha fet honor al seu nom. La pluja ha sigut bastant general, però molt irregular, ja que en la majoria dels casos ha tingut un caràcter eminentment tempestuós. De fet, una tronada el dia 3 va deixar  fins  a 82 l/m² a Fontanars dels Alforins, a la Vall d'Albaida, 78 dels quals van caure en només una hora. I el dia 5, una intensa tempesta va afectar l'Horta i va deixar quasi 100 l/m² a Silla, mentre que a València van caure menys de 5 l/m². Precisament, a Silla és on més aigua s'ha arreplegat, concretament 242 l/m².

També és molt destacable la quantitat de pluja recollida a València, amb 148 l/m², o a Rojals, al Baix Segura, amb 116 l/m². En tots aquests casos, ha plogut molt més de l'habitual, però en l'altre extrem trobem localitats com Villena, l'Alcora o Crevillent on no s'ha arreplegat ni la meitat de pluja que sol caure de mitjana un mes de setembre. Tenim, per tant, un territori amb zones que arrosseguen un gran dèficit hídric.

Pel que fa a les temperatures, aquest mes de setembre hem passat més calor de l'habitual. Ha sigut un mes molt càlid segons l'Agència Estatal de Meteorologia. La temperatura mitjana ha sigut de 22 °C, 1,3 °C per damunt de la mitjana climàtica. Se situa en el nové lloc en els rànquing dels setembres més càlids des de 1950. Destaca l'episodi de calor que vam tindre entre els dies 22 i 23, quan es van superar els 35 °C a localitats del sud de València, com Sumacàrcer, Xàtiva o Xalans. Ja a finals de mes, les temperatures es van normalitzar.

I ja tenim encarrilat el mes d'octubre, el més plujós de l'any a la major part del territori. De moment, la pluja no s'ha presentat la primera setmana, però caldrà estar atents als possibles canvis dels pròxims dies. 

També et pot interessar

stats