Rissagues espectaculars
Dilluns dia 16 de juliol es van registrar variacions destacables del nivell del mar al nord de les Illes Balears.
Les variacions del nivell del mar registrades entre la nit del diumenge 15 de juliol i el matí del dilluns 16, van oscil·lar entre 50 cm i 1 metre i mig, i van afectar zones del litoral de Menorca i del nord de Mallorca.
Aquestes variacions del nivell del mar, anomenades rissagues a les illes, no estan provocades per qüestions astronòmiques, sinó meteorològiques.
De fet, estan causades per variacions de la pressió atmosfèrica sobre la superfície del mar. Aquestes variacions de pressió tenen la caracterísitica de ser, en aquest cas, periòdiques i, quan aquest període de variació entra en ressonància amb la variació del nivell del mar, el seu efecte s'amplifica.
D'altra banda, les característiques orogràfiques de cada cala o cada port, més o menys estretes o profundes, i l'orientació fan que aquestes variacions del nivell del mar s'amplien més o menys.
Aquestes variacions del nivell de la superfície del mar poden oscil·lar al llarg de diversos minuts i provoquen, en cales estretes, corrents forts d'entrada i eixida del mar que poden arrossegar vaixells o persones, i que són molt perillosos.
Moltes persones els anomenen també xicotets tsunamis, pel motiu que varia el nivell del mar més o menys ràpidament. Però no tenen res a veure amb aquests fenòmens, ni per les dimensions ni per les causes. És per això que també els podem trobar identificats com a meteotsunamis, és a dir, un tipus de variació del nivell del mar per causes meteorològiques.
Són previsibles aquestes variacions de pressió? Són previsibles les rissagues? Sí, ho són. Allò que no és tan previsible és a quin port es registrarà la variació més destacable. De fet, el port de Ciutadella és un dels més coneguts per les rissagues i, en aquest cas, va registar variacions del nivell del mar de fins a 150 cm. També va ser destacable al port d'Alcúdia, a Mallorca.
Aquestes variacions de pressió estan associades habitualment a entrades d'aire càlid des del nord d'Àfrica. Aquestes són lleugerament inestables i provoquen ondulacions dins de la massa d'aire que ens arriba des del sud a gran velocitat en les capes mitjanes i altes de la troposfera. Les ondulacions del flux de vent, són les que provoquen les variacions de pressió en la superfície amb un cert període i amplitud que després, i segons cada situació, es poden acoblar a la variació del nivell del mar.
En aquest cas, es van fer els avisos adequats i van funcionar. Habitualment es poden preveure amb 24 o 48 hores les situacions que poden generar aquestes rissagues.
Paren atenció perquè és a la primavera i l'estiu quan són més freqüents aquestes situacions.