La primavera de 2019 ha sigut molt humida i tèrmicament normal

Hem tingut temporals de pluja típics de tardor.

La primavera de 2019 ha sigut molt humida i tèrmicament normal
La primavera de 2019 ha sigut molt humida i tèrmicament normal

El dia 21 de juny a les 17:54 hores acaba la primavera oficialment a l'hemisferi nord. 

L'Agència Estatal de Meteorologia ha fet balanç de com ha sigut aquesta primavera. Recordem que per a fer les valoracions meteorològiques i climatològiques considerem com a primavera els mesos de març, abril i maig. I per a realitzar les valoracions, comparem aquest període de tres mesos de 2019, amb la mitjana d'aquests tres mesos de 30 anys, en particular entre 1981 i 2010.

Aquesta valoració feta amb la mitjana de tot el territori de la Comunitat Valenciana permet qualificar la primavera de 2018 com a molt humida, pel que fa a pluja, amb una quantitat mitjana de 184 l/m², que és un 40% superior a la mitjana del període de referència. 

Pel que fa a les temperatures, la primavera de 2018 és qualificada com a normal, amb una mitjana de 13,7 °C, que és 0,1 °C més alta que la mitjana de 30 anys per a aquest període.

Al llarg de la primavera els valors han oscil·lat al voltant de les mitjanes. Les temperatures més  baixes es van registrar a final de mes de març, amb valors de fins -3,7 °C a Villena, i les temperatures més altes es van registrar a l'inici de maig, amb valors màxims de fins a 34,7 °C a Sagunt, el dia 10 de maig.

Després d'un hivern extremadament sec i molt càlid, aquesta primavera ha canviat la tendència, amb pluges quasi generals i molt fortes.

El patró de pluges que hem tingut ha sigut més aviat típic de tardor que de primavera. La primavera habitualment ens porta precipitacions en forma de ruixats, més o menys freqüents, i les primeres tempestes, però enguany les precipitacions han vingut acompanyades de temporals de pluja i mar, més típics de tardor, com ara la situació que vam tindre la Setmana Santa.

De fet, es van registrar pluges torrencials, amb quantitats que van arribar a 278 l/m² en 24 hores a l'observatori de Xàbia, amb un total entre els dies 21 i 22 d'abril de fins a 307,8 l/m². 

Destaquen també les quantitats registrades a Alacant, amb observatoris que han registrat la primavera més humida des que hi ha dades, com és el cas de l'aeroport d'Alacant-Elx, que va registrar 204,7 l/m² , que és l’acumulat a la primavera més alt des de l'inici de la sèrie en 1967.

També Torrevella va batre el rècord de pluja acumulada en 24 hores per a un mes d'abril, amb 156,1 l/m².

Els valors acumulats en tota la primavera van ser notables, sobretot a la Safor, amb valors de fins a 596 l/m² a la Drova i 520 a Barx. Com sempre passa en la nostra terra, la irregularitat també va ser significativa, i a l'altre extrem trobem els 55 l/m² registrats a Benicarló i 64 l/m² a Sagunt (Corinto).

La ciutat de Castelló va acumular 68,8 l/m², València 108 l/m² i Alacant 143  l/m².

Com serà l'estiu?

De moment iniciem l'estiu amb temperatures normals per a estes dates i a l'espera de l'arribada d'un episodi de temperatures més altes que les normals, que no pareix que ens afectarà directament, però que ens anuncia un estiu que pot estar per damunt de les mitjanes, segons apunta Aemet. (Agència Estatal de Meteorologia)

També et pot interessar

stats