Les pluges es fan esperar

En algunes zones del territori valencià fa dos mesos que no plou.

Les pluges es fan esperar
Les pluges es fan esperar

Us recordeu de l'última vegada que vau haver d'obrir el paraigua? En moltes comarques valencianes ja se n'ha perdut el costum. Si la tardor va ser molt generosa pel que fa a pluges, al desembre es va trencar la ratxa humida i tant el gener com la primera quinzena de febrer han sigut setmanes marcadament seques. En moltes zones, especialment de les comarques centrals, fa dos mesos que no tenen una precipitació superior a 1 l/m². Una misèria pel que fa a pluges que es pot prolongar uns quants dies més.

Les úniques zones on s'han registrat precipitacions destacables l'últim mes i mig les trobem a l'extrem nord, als Ports i al Maestrat, i al nord d'Alacant, entre la Marina i el Comtat. També ha plogut, però de forma dèbil, a la Plana d'Utiel-Requena, i al Racó d'Ademús, mentre que a la resta del territori, les pluges han sigut inferiors als 5 l/m² . Destaquen les quantitats de les comarques centrals. En zones de la Ribera, l'Horta, la Safor, la Plana Baixa o la Canal de Navarrés, 2019 encara no s'ha estrenat pel que fa a precipitacions.

L'explicació la trobem en la persistència d'un anticicló, que bloqueja el pas de borrasques cap a la nostra zona. Això sí, el vent que ens arriba és d'origen marítim, amb la qual cosa les humitats són elevades i es formen boires i núvols baixos que deixen rosades importants. 

Les situacios anticiclòniques són normals a l'hivern en el Mediterrani occidental i, per tant, són freqüents els períodes secs. Però aquest ja dura massa i les previsions a mitjan termini no indiquen l'arribada de pluges generals ni generoses.

També et pot interessar