MIRATGE INFERIOR A LA MAR

Acabem novembre amb eixides de sol en forma d'Omega o de vas etrusc. Són miratges inferiors. Com es formen? Per què ara? I, per què a la mar?

miratge portada
miratge portada
28 de novembre 2021 - 18:05

Els dies 26 i 27 de novembre, a primeres hores del dia s'han vist diferents fenòmens òptics a la mar.

S'hi han pogut observar eixides de sol en forma d'omega o de vas etrusc, i també altres reflexions invertides de vaixells i muntanyes mirant cap a la mar.

Per què s'hi han produït? Quina és la causa?

Tots són miratges inferiors. Habitualment, es poden observar damunt d'una superfície molt calenta a l'estiu, com ara carreteres. Però, per què ara a la tardor? I, per què a la mar?

La causa cal buscar-la en la situació de dues masses d'aire estables, una damunt de l'altra. La càlida baix i la freda al damunt.

La massa d'aire freda arriba a la mar després de refredar-se de nit a la terra les nits més llargues de novembre. Aquesta massa d'aire se situa damunt de la massa d'aire que hi ha més temperada en contacte amb la mar. La superfície de l'aigua de la mar està entre 17 i 19 graus, i encara té capacitat de calfar la capa d'aire just damunt d'ella.

Eixe sàndwitx de masses d'aire, amb diferent temperatura, i per tant, diferent densitat, provoca la refracció de la llum. Aquest canvi de direcció fa que un observador situat a terra observe una imatge invertida de l'objecte, just en la part inferior d'ell, siga el sol, un vaixell o el Montgó vist des d'Alboraia.

Bona sort la pròxima vegada.

Cal no confondre-ho amb la fata Morgana, que és un miratge superior totalment diferent.

També et pot interessar

stats