Març de 2018: normal en precipitacions i temperatura

Diferències importants entre les comarques de l'interior i de la costa.

"Mammatocumulus", 24 de març 2018
"Mammatocumulus", 24 de març 2018 / Dénia, Ramón Portolés

Què vol dir això de març normal?

Per a qualificar com ha sigut un mes, en aquest cas març de 2018, l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) compara les temperatures i la pluja mitjanes del mes a tot el territori, amb les dades mitjanes de 30 mesos de març. En aquest cas, la referència són els mesos de març de 1981 a 2010.

 

La temperatura mitjana de març de 2018 ha sigut 11,1 °C, que és 0,1 °C inferior a la de referència. La precipitació mitjana de març de 2018 ha sigut 30,1 l/m², que és un 14% inferior a la mitjana de referència.

Les mitjanes amaguen variacions destacables

Com és habitual, les mitjanes amaguen variacions temporals i espacials. Aquest mes de març, la mitjana amaga grans diferències entre les comarques de l'interior i de la costa. Tot i que ha sigut qualificat com a normal, a les comarques de l'interior ha sigut fred i molt humit, i a les comarques del litoral ha sigut un poc càlid i sec.

Anomalia de temperatura, març 2018

Les comarques d'interior han registrat temperatures mitjanes inferiors a la mitjana, i les zones del litoral lleugerament per damunt. Aquest tipus d'anomalies han sigut causades pel predomini de les circulacions de l'oest, que han dominat a la península Ibèrica al llarg de tot el mes, i que provoquen que les masses d'aire arriben recalfades i més seques al litoral mediterrani.

Vam tindre la nit de la Cremà més freda des de 1949

Pel que fa a les precipitacions, de nou trobem grans diferències entre l'interior i la costa. L'arribada de fronts de ponent ha fet que registrem fins a dues vegades més de pluja del que és normal a l'interior de València, i menys de la meitat del que ho és a la majoria de comarques litorals.

Pluja registrada, març 2018

Segons Aemet, les dades més destacables de precipitació han sigut els 82 l/m² d'Aras de los Olmos, i els 73 l/m² de Caudete de las Fuentes. Aquests valors contrasten amb els 8,8 l/m² registrats a Castelló i els 9,4 l/m² de Torreblanca.  Alacant i València han acumulat 19 l/m² .

Al Racó d'Ademús ha plogut quasi el doble del normal, i a la Plana Baixa menys de la meitat del normal.

A continuació podem comparar com han sigut els diferents mesos de març des de 1951 fins a 2018.

Pluja mitjana, març

Temperatura mitjana, març

Aquest mes de març de 2018 el recordarem com un mes molt ventós. Quasi no hem tingut dies de brises i ha dominat el vent de l'oest. A l'aeroport de València és el mes més ventós des de desembre de 1981.

També et pot interessar

stats